Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Študijski krožki

Študijski krožek (ŠK), Od vznika do evra v letu 2010

V letu 2010 so si zadali teme: gojitvena opravila v mladem gozdu, sečnja in spravilo lesa v gozdu nekoč in danes (vse posneti na film in povabiti zainteresirano javnost v gozd), postavitev table ob Dnevu Zemlje ob lipi na Hotemežu, itd

OPIS DELOVANJA KROŽKA

 

delavnica 

 

ekskurzija v brezovi rebri

odkazilo

___________________________________________

Študijski krožki v Zavodu za gozdove Slovenije

Študijski krožki so oblika izobraževanja odraslih in aktivnosti v majhnih skupinah 5 do 12 udeležencev, ki jih vodijo usposobljeni mentorji. V tujini, na Švedskem in v ZDA, delujejo že okrog 100 let. V Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) smo začeli razvijati študijske krožke, da bi z njihovim delom prispevali k razvoju podeželja in izobraževanju lastnikov gozdov.

 

Prvi mentorji so se usposobili v letu 1999, prvi študijski krožki pa so začeli delovati leta 2000. Mentorje študijskih krožkov v Sloveniji izobražuje Andragoški center Slovenije, kjer bodoči mentorji dobijo tudi licenco za to delo.


Na podlagi dosedanjih dobrih izkušenj lahko rečemo,  da je treba ta način dela pri razvoju podeželja nadaljevati in popularizirati. Študijski krožki so pokazali učinkovitost tudi pri razvoju med generacijskega sožitja, ker se v njih srečujejo in uspešno sodelujejo ljudje zelo različnih starosti, kar je za našo družbo v celoti, posebno pa na podeželju, izredno pomembno, saj se Slovenci kot populacija pospešeno staramo. 


V letih od 1999 do 2005 je v okviru ZGS delovalo 10 študijskih krožkov, pod vodstvom mentorjev Janeza Logarja, Boštjana Škrlepa (OE Kranj), Jožeta Praha (OE Brežice), Lojza Lipnika, in Damjana Jevšnika (OE Nazarje), Jerneje Čoderl (OE Slovenj Gradec), Boruta Debevca (OE Postojna) in Branke Gasparič (OE  Sežana).

Mentorji študijskih krožkov Zavoda za gozdove Slovenije.

Seznam mentorjev, naslovi in telefonske številke. (januar 2007 ) 

OE Nazarje

Študijski krožek, Črni graben 2008, foto: Damjan Jevšnik