Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Vseslovenska prostovoljska akcija obnove poškodovanih gozdov: "Pomladimo gozdove"

Družba Slovenski državni Družba Slovenski državni gozdovi z Zavodom za gozdove Slovenije in drugimi partnerji organizira vseslovensko prostovoljsko akcijo pogozdovanja, v okviru katere bomo obnovili del v vetrolomu decembra 2017 poškodovanih gozdov. Akcija z naslovom »Pomladimo gozdove« bo potekala v soboto 13. oktobra od 9.00 ure dalje na šestih lokacijah po Sloveniji.

Akcijo pogozdovanja v organizaciji podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o. so med drugimi aktivno podprli Zavod za gozdove Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Na Pohorju se nam bodo pridružili tudi dijaki Srednje lesarske šole Maribor in Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Želeli bi si, da bi se akcije v čim večjem številu udeležili tudi ostali državljani in nam s tem pomagali širiti zavest o pomenu ohranjanja gozda in narave.

Vse prostovoljce vabimo, da se nam pridružijo na eni od sledečih lokacij:

  • Kočevje
  • Ravnik pri Logatcu
  • Lovrenc na Pohorju
  • Ribnica na Pohorju
  • Trnovo v novogoriški občini
  • Podkraj nad Ajdovščino.

Za vsako od lokacij so na spletni strani SiDG objavili zbirno mesto, informacijo o dostopu in geografskih koordinatah.

Skupaj bomo posadili 10.000 sadik gozdnega drevja na okoli petih hektarjih gozdov. Pogozdovali bomo s sadikami smreke, macesna, bukve, gorskega javorja, češnje in jerebike.

Najbolj obsežna akcija bo potekala na Kočevskem, kjer bomo posadili okoli 3.100 mladih dreves, in na obeh lokacijah na Pohorju, kjer na sajenje čaka dobrih 3.200 sadik. Na Ravniku pri Logatcu bomo posadili 1.500 sadik, na Trnovem in v Podkraju pa skupaj 2.100. 

Sadnja sadik gozdnega drevja je nezahtevno opravilo, primerno za vse generacije. Udeleženci pa morajo obvezno s seboj prinesti orodje za sajenje – rovnico ali kramp. Dobrodošle so tudi delovne rokavice in vreča za prenašanje sadik. Najlažje je, če sadimo v paru. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji SiDG in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo prostovoljcem nudili strokovno pomoč.

Zaradi lažje organizacije na spletni strani http://www.sidg.si/ zbirajo spletne prijave prostovoljcev. V primeru slabega vremena (močnejšega dežja) bo pogozdovanje potekalo 20. oktobra.

Obsežen decembrski vetrolom je poškodoval preko 2,6 milijonov m3 dreves, od tega okoli  polovico v državnih gozdovih, s katerimi gospodari družba SiDG. Po zaključku sanacijske sečnje gozdove čaka zahtevna in dolgotrajna obnova gozdov. Pri tem bomo v največji meri izkoristili naravne procese pomlajevanja. Na najbolj prizadetih delih bomo morali gozdu pomagati tudi s sadnjo sadik gozdnega drevja. 

Po načrtu sanacije gozdov poškodovanih v vetrolomu, ki ga je pripravil Zavod za gozdove Slovenije, je obnova poškodovanih gozdov predvidena na skoraj 5.500 hektarjih gozdov, od tega je obnova s sadnjo načrtovana na 430 hektarjih. Za to bi bilo v prihodnjih letih potrebno zagotoviti preko 900.000 sadik gozdnega drevja.

Čeprav bomo z akcijo »Pomladimo gozdove« obnovili le majhen del gozdov, poškodovanih v vetrolomu, pomeni ta akcija  SiDG začetek obnove državnih gozdov, ki bo trajala več let. Namen akcije pogozdovanja je tudi okrepiti zavedanje o pomenu slovenskega gozda in njegove hitre obnove. Gozd ima poleg lesa namreč še vrsto drugih vlog, ki se kažejo v njegovem okoljskem, ekosistemskem, biotskem, kulturnem, zgodovinskem,  krajinskem in zdravstvenem pomenu.

»Skrb za gozdove sodi med primere medgeneracijskega sodelovanja. Gozdove, s katerimi gospodarimo danes, so namreč osnovali in negovali že naši predniki. Zato je naša naloga in odgovornost, da gozdove obnavljamo in negujemo tako, da bodo tudi prihodnji rodovi  deležni vseh njihovih pozitivnih učinkov za življenje v naravnem in zdravem okolju,« je ob akciji pogozdovanja izpostavil Zlatko Ficko, glavni direktor SiDG. 

Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, je poudaril: »Tovrstne prostovoljske akcije so dobrodošla pomoč pri obnovi gozdov, ki jih v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb pestijo vse pogostejše naravne ujme, od žledoloma v letu 2014 do obsežnega napada podlubnikov v naslednjih letih in do lanskega vetroloma. Ponovna vzgoja stabilnih in kvalitetnih gozdov je naš cilj, ki ga lahko dosežemo le ob sodelovanju celotne gozdarske stroke, lastnikov gozdov in širše družbene skupnosti.«

Vir in več informacij: spletna stran SiDG

« Nazaj