Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Sporočilo za javnost: 21. marec 2019 – Mednarodni dan gozdov: »Učimo se z gozdom - gozd je modrost!«

21. marec je generalna skupščina Združenih narodov razglasila za Mednarodni dan gozdov, dan posvečen promociji in ozaveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda, kot enega najpomembnejših naravnih bogastev na planetu. Skupna tema letošnjega mednarodnega dneva gozdov po vsem svetu je »Učimo se z gozdom - gozd je modrost!«

Osrednji dogodek letos poteka pri Drevesni hiši v Mestnem gozdu Celje (vabljeni!), po Sloveniji pa se bo v okviru Mednarodnega dneva gozdov 2019 zvrstilo več kot 10 dogodkov v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije.

V letu 2019 obeležujemo 25 let delovanja Zavoda za gozdove Slovenije

Zavod za gozdove Slovenije v letu 2019 obeležuje 25 letnico svojega delovanja. Ustanovljen je bil na podlagi Zakona o gozdovih iz leta 1993, z delom pa je začel 1. maja 1994. Zavod za gozdove Slovenije, kot osrednja organizacija enotne javne gozdarske službe v Sloveniji, načrtuje in usmerja razvoj vseh gozdov, ne glede na njihovo lastništvo. Poleg tega opravlja tudi nekatere javne naloge s področja gozdnih živali in lovstva ter s področja varstva narave v gozdnem prostoru. Že 25 let smo zavezani osnovnim načelom slovenskega gozdarstva - trajnostnemu, sonaravnemu in mnogonamenskemu gospodarjenju z gozdovi, ki jih uresničujemo v dobro družbe in v dobro gozda, našega največjega naravnega bogastva.

Spoznavanje gozdov je ključnega pomena za naravo in družbo

Ozaveščanje in izobraževanje otrok in mladine je ključnega pomena za ohranjanje narave in naravnih virov za prihodnje generacije. Gozdovi nam nudijo in dolgoročno ohranjajo čist zrak, tla in vodo ter igrajo ključno vlogo pri reševanju največjih izzivov, s katerimi se soočamo danes. V mestih danes živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, do leta 2050 pa se bo po predvidevanjih ta delež povišal na 70 odstotkov. Otroci in odrasli smo vse manj povezani z naravo in vedno manj razumemo vlogo in pomen gozdov ter trajnostnega gospodarjenja z njimi za zdravo in trajnostno družbo, zato je zelo pomembno, da gozdove in njihove funkcije spoznamo ter se z njimi zbližamo že v zgodnjem otroštvu.

Ozaveščanje in izobraževanje o gozdu zagotavlja njihovo prihodnost

Ozaveščanje o pomenu gozdov prispeva k uresničevanju trajnostnega gospodarjenja z gozdovi. V ta namen Zavod za gozdove Slovenije redno organizira popularizacijske aktivnosti za vse družbene skupine po celi Sloveniji. V letu 2018 smo za različne ciljne skupine izvedeli 725 različnih dejavnosti za popularizacijo gozdov, ki se jih je skupaj udeležilo preko 300.000 udeležencev. Posebej pomembne za prihodnost gozdov in družbe so aktivnosti za predšolsko in šolsko mladino, v katere je letno vključenih preko15.000 otrok. Dejavni smo tudi na sejmih, razstavah, natečajih in drugih dogodkih ter vzdržujemo gozdne učne poti in evropske pešpoti.

Izobraževanje lastnikov gozdov zagotavlja trajnostno gospodarjenje z gozdovi in varuje življenja. Na Zavodu za gozdove Slovenije redno organiziramo tečaje varnega dela v gozdu za lastnike gozdov: v letu 2018 se jih je udeležilo preko 1500, v 25 letih pa se je tečajev udeležilo blizu 50.000 nepoklicnih izvajalcev del v gozdu. V organizaciji Zavoda za gozdove Sloveniji je lani potekalo jubilejno 20. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, od začetka delovanja Zavoda za gozdove Slovenije pa se je delavnic iz gojenja in varstva gozdov udeležilo preko 30.000 lastnikov gozdov.

Kontakt: Boris Rantaša, boris.rantasaping@zgspong.si, 051 631 523

Povezave:

« Nazaj