Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Rezultati 12. licitacije vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu, pregled gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji v letu 2017 in predstavitev Načrta sanacije gozdov, poškodovanih v vetrolomu decembra 2017

Ob razglasitvi rezultatov 12. licitacije vrednejšega lesa na novinarski konferenci 14.2.2018 v Slovenj Gradcu Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) objavlja glavne podatke o gospodarjenju s slovenskimi gozdovi v letu 2017 in o ukrepih Načrta sanacije gozdov, poškodovanih v vetrolomu, ki je Slovenijo prizadel med 11. in 13. decembrom 2017.

Ob razglasitvi rezultatov 12. licitacije vrednejšega lesa na novinarski konferenci 14.2.2018 v Slovenj Gradcu Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) objavlja glavne podatke o gospodarjenju s slovenskimi gozdovi v letu 2017 in o ukrepih Načrta sanacije gozdov, poškodovanih v vetrolomu, ki je Slovenijo prizadel med 11. in 13. decembrom 2017.

Vsakoletna licitacija vrednejšega lesa, ki je potekala letos v januarju in februarju v Slovenj Gradcu, je namenjena prodaji najbolj kakovostnega lesa po višjih doseženih cenah, kot veljajo pri rednem odkupu lesa. Z organizacijo licitacije želijo partnerji pri organizaciji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, povezati lastnike gozdov in kupce lesa, prispevati k ovrednotenju visoko kakovostnega lesa, k njegovi ustrezni predelavi z visoko dodano vrednostjo in nenazadnje k dvigu zavesti javnosti o pomenu lesa iz slovenskih gozdov.

Prenos: Rezultati 12. licitacije vrednejših sortimentov lesa v Sloveniji

Licitiran les predstavlja le manjši del poseka lesa v letu 2017. Po podatki Poročila o delu ZGS za leto 2017 je celoten posek lesa v slovenskih gozdovih v letu 2017 znašal skoraj 5 milijonov m3 lesa (4.984.000 m3), od tega je bilo dve tretjine iglavcev in ena tretjina listavcev. Letni posek lesa v slovenskih gozdovih je tako bil v letu 2017 za 20% manjši kot v letu 2016 (6,1 milijona m3), predvsem zaradi umirjanja napada podlubnikov v drugi polovici leta 2017.

Zaradi najobsežnejše namnožitve podlubnikov (oz. predvsem smrekovega lubadarja) v zgodovini, ki je slovenske gozdove prizadela v zadnjih treh letih in je posledica žledoloma v letu 2014, je bilo potrebno posekati skupaj preko 6,3 milijona m3 iglavcev, predvsem smreke. Sanitarni posek v gozdovih v letu 2017 je tako znašal 51% celotnega poseka lesa, kar je manj kot v letu 2016 (62%). Kljub obsežnim sanitarnim sečnjam je realiziran letni posek lesa v državi (5 mio m3) še vedno precej pod skupnim možnim posekom, ki znaša 6,6 mio m3 lesa in je določen z gozdnogospodarskimi načrti.

Ob umirjanju napada podlubnikov je decembra 2017 slovenske gozdove prizadel obsežen vetrolom, ki je bil posledica viharnega vetra med 11. in 13. decembrom 2017. Po dokončnih ocenah je bilo v vetrolomu poškodovanih za 2,2 milijona m3 drevja, večinoma iglavcev (90%). Najbolj poškodovani so bili gozdovi na Kočevskem, Notranjskem in na Koroškem.

Zavod za gozdove Slovenije je za gozdove, poškodovane v vetrolomu, pripravil Načrt sanacije gozdov, ki je podlaga za izvedbo vseh ukrepov za sanacijo stanja in obnovo poškodovanih gozdov. Ključno pri izvedbi ukrepov sanacije je, da se posek poškodovanih dreves iglavcev izvede čimprej – na po podlubnikih najbolj ogroženih območjih do konca marca 2018, drugod v iglastih gozdovih pa do sredine maja 2018. Lastniki gozdov in gozdarji pri poseku in spravilu iglavcev bijejo bitko s časom, saj se bodo spomladi na poškodovanem drevju začeli razvijati podlubniki, ki lahko ponovno povzročijo obsežno škodo v gozdovih. Lastniki gozdov bodo le s pravočasnim spravilom iglavcev iz gozda obvarovali svoj gozd pred novim napadom podlubnikov in ohranili vrednost lesa.

Načrt sanacije določa tudi ukrepe obnove poškodovanih gozdov do leta 2023. Zaradi decembrskega vetroloma bo tako potrebno dodatno obnoviti 5.450 ha gozda, večinoma z naravno obnovo, slabih 10% ali 432 ha pa tudi s saditvijo sadik, za kar bo potrebno v prihodnjih letih zagotoviti cca. 1.000.000 sadik gozdnega drevja.

Prenos: Karta poškodovanosti gozdov po odsekih - vetrolom december 2017

Kontaktna oseba: mag. Andrej Breznikar, Zavod za gozdove Slovenije, Večna pot 2, 1000 Ljubljana, T: 01 470 00 78; andrej.breznikarping@zgspong.si

« Nazaj