Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Prvo poročilo o poškodbah v gozdovih zaradi močnega vetra v noči iz 29. na 30. oktober 2018

Napovedana možnost obsežnejšega vetroloma, za katerega je ARSO izdalo opozorilo za noč iz 29. na 30. oktober 2018, se na srečo po do sedaj zbranih podatkih ni uresničila. Obsežnejših poškodb v gozdovih ni povzročil, se bodo pa poškodbe kljub temu merile v 100.000 m3 poškodovanega drevja.

O večjih poškodbah gozdov poročajo iz Koroške, Solčavske, Zgornje Gorenjske in vzhodnega dela Snežniškega masiva. Največ poškodb gozdov je po do sedaj znanih podatkih na območju Koprivne v občini Črna na Koroškem, na območju Podolševe v občini Solčava, na visokih planotah v občini Bohinj ter v občini Loška dolina.

Drugod poročajo o pojavu manjših poškodb, ki v gozdovih nastanejo ob vsakem močnejšem vetru. Poškodovano je večinoma posamično drevje, najpogosteje ob zunanjih gozdnih robovih in ob daljnovodih in cestah. Več podrtic je tudi na nestabilnih robovih na posekah, ki so nastala v zadnjih letih zaradi poškodb od podlubnikov in zaradi vetroloma iz leta 2017.

Naj spomnimo, da je močan veter pred slabim letom v dneh od 11. do 13. novembra 2017 v gozdovih močno poškodoval približno za 2,7 milijonov m3 dreves, večinoma smreke. Lanski veter je največ poškodb povzročil na Kočevskem, Notranjskem, Koroškem, v Dravski dolini in na Solčavskem.

Zaradi podrtega drevja je več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so ponekod nastale tudi zaradi močnega deževja. V naslednjih dneh bo Zavod za gozdove Slovenije pregledal območja poškodovanih gozdov in podal prvo oceno poškodovanosti.

Ker se vetrovno vreme na nekaterih območjih nadaljuje, obiskovalcem gozda do umiritve vremenske situacije odsvetujemo gibanje v gozdu. Večja nevarnost je tudi na območju že poškodovanih gozdov, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe obiskovalcev.

Lastnike gozdov pozivamo, da po umiritvi vremena sami pregledajo svoje gozdove. S sanacijo posledic vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo ves dodatne informacije.

V imenu Zavoda za gozdove Slovenije vam želim mirne praznike.

 

 

                                           Damjan Oražem

                                direktor Zavoda za gozdove Slovenije

« Nazaj