Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Projekt DINALP BEAR izbran za najboljši LIFE projekt varstva narave

V sredo, 21. 10. 2020, je v okviru Evropskega zelenega tedna - največje okoljske konference na evropski ravni - strokovna komisija na svečani, tokrat spletni podelitvi LIFE nagrad razglasila najboljše projekte LIFE, ki so se zaključili v lanskem letu. Komisija z nagradami, ki jih podeljuje že 14. leto zapored, prepoznava najbolj inovativne, navdihujoče in učinkovite projekte LIFE v treh kategorijah: varstvo narave, okolje in podnebni ukrepi. Med 15 nominiranimi projekti v treh kategorijah je LIFE DINALP BEAR zmagal v kategoriji »Varstvo narave«.

Projekt LIFE DINALP BEAR - Celovito upravljanje in varstvo rjavega medveda v severnih Dinaridih in Alpah - je potekal pod vodstvom Zavoda za gozdove Slovenije, partnerja iz Slovenije sta bila še Univerza v Ljubljani in podjetje Eurofins Erico Slovenijaiz Velenja, finančno pa ga je podprlo tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Mednarodni projekt je okrog skupnih ciljev združil partnerje iz štirih držav: Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Prav mednarodno sodelovanje in skupne rešitve za boljše sobivanje z medvedi so prepričali strokovno komisijo, ki so jo sestavljali g. David Sassoli - predsednik Evropskega parlamenta, g. Ambroise Fayolle – podpredsednik Evropske investicijske banke in ga. Luciana Miu – raziskovalka iz Imperial College v Londonu. Več o dosežkih projekta LIFE DINALP BEAR lahko preberete v poljudnem poročilu, ki so ga pripravili ob koncu projekta.

Rok Černe, koordinator projekta, Zavod za gozdove Slovenije: “Kljub zaključku projekta se naše delo nadaljuje, saj smo vzpostavili nekatere vzorne primere dobrih praks, ki prispevajo k zmanjšanju konfliktov med rjavim medvedom in človekom ter zviševanju strpnosti do sobivanja z medvedom. Te rešitve bomo s pridom uporabljali še naprej.” Ključna področja, na katerih partnerji nadaljujejo delo, so preventivni ukrepi na področju pojavljanja škod na človekovi lastnini ter sodelovanje s prebivalci, ki živijo na območju prisotnosti rjavega medveda.

Virginijus Sinkevičius, Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo, je ob razglasitvi zmagovalcev povedal: »Navdihujoči zmagovalci in finalisti nagrad LIFE kažejo rešitve za globalne izzive zmanjševanja biotske raznovrstnosti, podnebnih sprememb, pomanjkanja naravnih virov in celo zdravstvenih kriz. Predstavljene zgodbe o uspehu je treba hitro razširiti na območje celotne EU, da bo lahko ta dosegla ambiciozne cilje, postavljene v novem Evropskem zelenem dogovoru.«

Evropska komisija organizira Evropski zeleni teden vsako leto, letos pa je dogodek zaradi izrednih razmer potekal virtualno. Glavna tema je bila narava in biotska raznovrstnost.

Povezavi:

Predstavitveni video projekta LIFE DINALP BEAR.

Spletna stran projekta LIFE DINALP BEAR

Medovarni smetnjaki, eden od rezultatov projekta na lokalni ravni. Foto: Arhiv LIFE DINALP BEAR.
Zmagovalca v kategoriji »Varstvo narave« je napovedal g. David Sassoli - predsednik Evropskega parlamenta. Foto: LIFE DINALP BEAR
Rjavi medved (Ursus arctos). Foto: Miha Krofel, LIFE DINALP BEAR.
« Nazaj