Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Odlov dveh samic rjavega medveda za doselitev v Francijo je izpeljan

Ljubljana, 5. 10. 2018 - V večerno nočnih urah iz torka na sredo (2. do 3. 10. 2018) in srede na četrtek (3. do 4. 10. 2018) je terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) odlovila dve medvedji samici, ki sta bili s posebnimi transportnimi vozili prepeljani v Francijo in izpuščeni na prostost. Slovenski medvedji samici, s francosko dodeljenima imenoma Claverina in Sorita, bosta nadaljevali svoje ekološko in biološko poslanstvo na območju gorskega masiva Pirenejev. Projekt odlova in izpusta je je bil izpeljan na podlagi medvladnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Francijo.

Skladno z medvladnim sporazumom med Republiko Slovenijo in Republiko Francijo, ki sta ga že leta 2006 v gradu Predjama pri Postojni podpisala tedanji minister za okolje in prostor Janez Podobnik ter tedanja ministrica za ekologijo in trajnostni razvoj Republike Francije Nelly Olin, je bila naloga odlova in preselitve opravljena drugič (prvič je bilo v letu 2006 v Sloveniji odlovljenih in v Francijo preseljenih 5 medvedov).

Naloga je bila zaupana organizacijama Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage (ONCFS) ter Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS). Medvedji samici, Claverina, stara 6+ let, s telesno maso 140 kg in Sorita, stara 7+ let in s telesno maso 150 kilogramov, sta bili odlovljeni v lovišču s posebnim namenom Jelen, ki deluje v sestavi ZGS, s tehniko »odlova na prosto« ter uspavani s sredstvom za omamljanje. Medvedki so po protokolu izmerili strokovnjaki obeh ekip, francoski kolegi pa so jima namestili ovratnici z GSM/GPS oddajnikom ter še posebnima oddajnikoma v eno od ušes. Medvedki sta pregledala in do odvoza spremljala njegove vitalne življenjske funkcije tudi strokovnjaka (veterinarja), ki sta ju zagotovili tako slovenska kot francoska stran. Slovensko odlovno ekipo je krajevno pristojna veterinarka spremljala tudi ves čas odlova, ki je potekal vsak dan v večernih urah, od 1. 10. do uspešnega drugega odlova 3. 10. 2018.

Medvedki so francoski strokovnjaki, skupaj s potrebnimi listinami (CITES, veterinarski mednarodni certifikat, odlovni obrazec) odpeljali na pot v nočnih urah iz srede na četrtek (3. - 4. 10.) in sta bili po transportu, ki je trajal skoraj 24 ur, izpuščeni na prostost v Franciji. Po izjavah francoskih vodij projekta sta medvedki Claverina in Sorita pogumno stopili iz posebne komore na prostost v zahodnem delu francoskih Pirenejev. Potomstvo obeh medvedk, in sicer glede na natančen veterinarski pregled in pozitivno oceno o oplojenosti, bomo najverjetneje zaznali že naslednje leto. O njunem gibanju in vseh pomembnejših dogodkih nas bodo francoski kolegi redno seznanjali, vsaj enkrat letno tudi v pisni obliki.

Kontaktni osebI:

Marko Jonozovič – vodja Oddelka za gozdne živali in lovstvo, GSM: 041/789-275, E-pošta: marko.jonozovicping@zgspong.si

Anton Marinčič – vodja Lovišča s posebnim namenom Jelen, GSM: 041/657-312, E-pošta: anton.marincicping@zgspong.si

« Nazaj