Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Odkrivanje in sanacija žarišč podlubnikov ter obnova gozda s sadnjo sadik gozdnega drevja bodo ob upoštevanju preventivnih ukrepov potekali tudi v času epidemije koronavirusa oz. bolezni COVID-19

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) v času epidemije koronavirusa oz. bolezni COVID-19 posluje v skladu z usmeritvami vlade Republike Slovenije in medicinske stroke. Kljub ustavitvi javnega življenja bodo v času epidemije v gozdu morala potekati nujna dela.

Odkrivanje žarišč podlubnikov in izvajanje odločb za izvedbo sanitarne sečnje bo potekalo tudi v času epidemije, saj bi v nasprotnem primeru to pomenilo nov katastrofalen dogodek za slovenske gozdove. Rojenje podlubnikov se je že pričelo, zato na lastnike gozdov apeliramo, naj upoštevajo roke ter pravočasno pospravijo napadena drevesa, kakor tudi redno pregledujejo svoje gozdove. Ob odkritju znakov napada podlubnikov, naj po telefonu ali elektronski pošti obvestijo lokalno pristojnega revirnega gozdarja.

Redno sečnjo v danih razmerah odsvetujemo.

Sedaj je pravi čas tudi za izvajanje drugih gojitvenih del v gozdovih, ki so manj tehnično in fizično zahtevna ter hkrati manj nevarna, a za gozd zelo koristna. Kakovostne gozdne lesne sortimente lahko pridobimo samo z izvajanjem redne nege gozda v vseh njegovih razvojnih fazah.

Spomladanska obnova s sadnjo sadik gozdnega drevja bo potekala ob upoštevanju preventivnih ukrepov, ki so navedeni spodaj.

Ukrepi za zagotavljanje varnosti in preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 pri poslovanju ZGS, izbiri drevja za posek, sadnji sadik in delu v gozdu

Uporabnike storitev ZGS prosimo, naj ne obiskujejo pisarn in drugih lokacij Zavoda za gozdove Slovenije. Izogibanje fizičnim kontaktom je eden izmed glavnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Uporabniki naj zaposlene Zavoda za gozdove Slovenije kontaktirajo po e-pošti oz. po telefonu. Z namenom lažje organizacije dela v trenutnih razmerah bodo v tem tednu na spletnih straneh območnih in krajevnih enot ZGS objavljeni e-naslovi, stacionarne in mobilne telefonske številke vseh revirnih gozdarjev in vodij krajevnih enot ZGS.

Ob nujnih srečanjih med uporabniki storitev in zaposlenimi ZGS (ob označevanju drevja za posek, prevzemu materialov za obnovo gozdov ipd.) naj udeleženci upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje: izogibajo naj se tesnim stikom (tudi rokovanju), upoštevajo naj medosebno varnostno razdaljo (najmanj 1,5 m), poskrbijo naj za ustrezno higieno kašlja, umivanje in razkuževanje rok ter upoštevajo druge predpisane ukrepe. Uporabniki storitev ZGS, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom ali so bili v tesnem stiku z okuženo osebo, naj ne stopajo v fizični stik z zaposlenimi iz ZGS in naj ne vstopajo v prostore ZGS.

Organizacija del v gozdu naj se izvede po telefonu oz. e-pošti, na lokacijo naj gozdni delavci in lastniki gozdov prihajajo z lastnim prevozom. V gozdu naj se dela izvajajo na medosebni razdalji, ki ne onemogoča prenosa virusa. Pri skupnem označevanju drevja je zaželena samo prisotnost lastnika gozda, prisotnost drugih oseb odsvetujemo. Iz preventivnih razlogov bodo vsa fizična opravila pri izbiri drevja za posek s svojim orodjem opravili revirni gozdarji. V primeru, da bi orodje uporabljalo več oseb, ga je potrebno pred in po uporabi temeljito razkužiti. Enako velja tudi za osebna vozila in elektronsko opremo (mobilni telefoni, tablice, GPS naprave, …), ki jo uporablja več oseb. Možna je tudi uporaba razkuženih delavskih oz. gumijastih rokavic.

Pri vseh delih v gozdu lastnike opozarjamo na skrajno previdnost, pri čemer naj v čim večji meri upoštevajo vsa pravila varnega dela v gozdu, vključno z uporabo ustrezne varovalne opreme. V času epidemije koronavirusa lahko vsaka oskrba poškodovanega pri delu v gozdu povzroči dodatno obremenitev za zdravstvene delavce, pri ponesrečencu pa dodatne zaplete. Lastnike gozdov pozivamo, naj se del ne lotevajo, če za to niso ustrezno usposobljeni in opremljeni. V tem primeru naj raje najamejo poklicne izvajalce del v gozdovih.

Zavod za gozdove Slovenije bo za namen spomladanske obnove gozdov s sadnjo sadik gozdnega drevja pripravil terminski in krajevni razpored prevzema sadik in materialov. Predvideno je, da se bodo sadike in materiali v kratkem razdelili lastnikom gozdov povsod, kjer bo to mogoče, pri čemer bo v celotni verigi ustrezno poskrbljeno za to, da ne bo prihajalo do stikov med ljudmi, oz. da bodo medsebojne razdalje med ljudmi najmanj take, da ne omogočajo prenosa koronavirusa COVID-19 (najmanj 1,5 m). Sadike in ostale materiale naj prevzamejo zdrave osebe, priporočamo pa tudi medsosedsko solidarnost ob prej navedenih pogojih. 

Sadnja sadik na predvidenih površinah v gozdu bo organizirana tako, da se bodo izvajalci ločeno pripeljali na mesto sadnje, sadil bo vsak sam z zadostno razdaljo (najmanj 1,5 m) med izvajalci, ki ne omogoča prenosa virusa, pri prenosu sadik pa bodo upoštevani vsi higienski standardi, ki so v veljavi v povezavi s preprečevanjem širjenja koronavirusa COVID-19.

« Nazaj