Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Najbolj skrbni lastniki gozdov v Sloveniji za leto 2019

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je letos že enaindvajsetič podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov. Prireditev je potekala v četrtek, 21. novembra 2019, na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor. Prejemniki priznanj za skrbno delo z gozdom, po eden iz vsake od 14-ih območnih enot ZGS, izkazujejo vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom: tesno življenjsko povezanost z gozdom, strokovno izvedbo del v gozdu, spoštovanje večnamenske vloge gozdov, prizadevanje za varno delo v gozdu, skrb za ustrezno varovalno opremo in nenehno lastno usposabljanje na področju gozdarstva.

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov poteka od leta 1999, njegov namen pa je promocija odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. Prav to sodelovanje je ključni pogoj za uresničevanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi, za realizacijo načrtovanih del in za uspešno sanacijo posledic naravnih ujm v gozdovih. Ustrezno gospodarjenje z gozdovi, ki je strokovno vodeno na podlagi načrtov gospodarjenja z gozdovi in s pomočjo strokovnjakov javne gozdarske službe, zagotavlja optimalno in trajno proizvodnjo lesa in obenem uresničevanje vseh ostalih ekoloških in socialnih vlog gozdov, ki jih gozdovi zagotavljajo celotni družbi.

Na novinarski konferenci, ki je potekala pred podelitvijo, so spregovorili Damjan Oražem, direktor ZGS, Aleš Hus, direktor in ravnatelj Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor in Damjan Stanonik, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije. Državni sekretar Damjan Stanonik je poudaril pomen skrbnega in previdnega gospodarjenja z gozdom, pomen javne gozdarske službe in sodelovanja med različnimi sektorji v gozdno-lesni verigi in gozdnem prostoru. Čestital je najbolj skrbnim lastnikom gozdov za prejeto priznanje in opravljeno delo, ki lahko predstavlja zgled vsem ostalim. Izpostavil je tudi kampanji Gozdnega sklada "Skrbno z gozdom!" in "Previdno v gozdu!", ki sta neločljivo povezani prav z lastniki gozdov. Ravnatelj Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor Aleš Hus je predstavil srednješolski program gozdarja, ki ga izvajajo na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor, ki ima v gozdno-lesni verigi ključno vlogo - usposablja nove gozdarje, ki bodo z gozdovi skrbno delali v prihodnosti.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je čestital prejemnikom priznanj in poudaril, da mora za zdrave in produktivne gozdove dobremu načrtovanju slediti dobra izvedba, ki jo lahko opravijo samo dobri lastniki gozdov. Predstavil je kratek pregled 25 let dela javne gozdarske službe in Zavoda za gozdove Slovenije, ter izpostavil, da so gozdovi ključni pri prilagajanju na podnebne spremembe. Slovenski gozdovi so v boljšem stanju kot pred 25 leti: v Sloveniji je danes 623 milijonov dreves, debelejših od 10 cm. V zadnjih 25 letih smo v Sloveniji posekali 90 milijonov m3 lesa, priraslo pa je za 188 milijonov m3 dreves, vsako uro pa povprečno priraste 1000 m3 lesa. Vrednost gozdov je v zadnjih 25 letih zrasla iz 14 na 21 milijard evrov. Na koncu je poudaril izjemen pomen ženskih lastnic gozda in gozdarskih strokovnjakinj za prihodnost gozdov in gozdarstva.

Seznam najbolj skrbnih lastnikov in lastnic gozdov za leto 2019

OE ZGS

Najbolj skrben lastnik gozda oz. lastnica gozda

Tolmin

Peter Gnezda

Bled

Branko Hlebanja

Kranj

Marko Mohorič

Ljubljana

Klemen Šuštaršič

Postojna

Janez Lipec

Kočevje

Aleš Prijatelj

Novo Mesto

Metod Mežan

Brežice

Franc Zakšek

Celje

Franc Lešnik

Nazarje

Branko Miklavžina

Slovenj Gradec

Herman Hrustel

Maribor

Peter Volmajer

Murska Sobota

Mojca Kosar

Sežana

Agrarna skupnost Vrhpolje

 

« Nazaj