Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Izpust risa Katalina iz prilagoditvene obore v naravo

Danes so na območju Snežnika v naravo izpustili risa Katalina. Risa so pred 24 dnevi pripeljali iz Romunije v oboro v Sloveniji, kjer se je prilagajal na svoje novo okolje. Katalin je drugi ris od najmanj desetih, ki bodo v okviru projekta za rešitev Dinarsko–JV alpske populacije risa pred izumrtjem, LIFE Lynx, v naslednjih štirih letih izpuščeni v Sloveniji. Dva risa od skupno štirih so že izpustili na Hrvaškem.

Risjega samca Katalina so 7. 3. 2020 pripeljali iz Romunije in ga za tri tedne namestili v prilagoditveno oboro na območju Snežnika. V tem času so zanj skrbeli lovci lovišča s posebnim namenom (LPN) Jelen, skupaj z odgovorno veterinarko in člani projektne ekipe LIFE Lynx. S pomočjo uporabe prilagoditvenih obor poskušajo zmanjšati možnost, da ris po izpustu odtava daleč stran od mesta izpusta in ostane brez stika z risi iz Dinarsko-JV alpske populacije. 

Anton Marinčič, Zavod za gozdove Slovenije, vodja LPN Jelen: »Vloga lovišč s posebnim namenom je tudi skrb za ohranitev populacij velikih zveri v Sloveniji. Naša vloga v projektu LIFE Lynx je bila oskrba risa Katalina v času karantene v Sloveniji, po izpustu pa bomo spremljali njegovo premikanje s pomočjo avtomatskih kamer.«

Do zdaj so v okviru projekta v Sloveniji in na Hrvaškem doselili štiri rise (Goru, Doru, Alojzije, Katalin), od skupno vsaj 14, ki bodo pripomogli k zmanjšanju parjenja v sorodstvu in pomagali rešiti Dinarsko-JV alpsko populacijo risa pred izumrtjem. Vsi risi so opremljeni s telemetričnimi ovratnicami, s pomočjo katerih jih bodo spremljali in ugotavljali, kako se vključujejo v populacijo. Prvo vključitev so potrdili v genetskem laboratoriju Biotehniške fakultete januarja letos, ko so ugotovili, da imata ris Goru in slovenska samica Teja skupno potomko, ki so jo poimenovali Mala.

»S pomočjo telemetrijskih podatkov smo ugotovili, da se je Goru letos po domnevnem parjenju s Tejo v Sloveniji za tri tedne odpravil še na območje Gorskega kotarja na Hrvaškem, kjer so prisotne vsaj tri risinje. Upamo, da je bil tudi tam uspešen in dodatno vključil svoje gene v dinarsko populacijo,« sporoča dr. Miha Krofel z Biotehniške fakultete.

Slovenija s pomočjo sofinanciranja Evropske unije, Ministrstva za okolje in prostor ter projektnih partnerjev s projektom LIFE Lynx uresničuje strategijo ohranjanja in trajnostnega upravljanja risa (Lynx lynx) v Sloveniji 2016 - 2026. Preselitev risov poteka iz Karpatov, kjer je najbližja (in zato najbolj primerna) vitalna populacija te vrste za doselitev v Dinaride in Alpe.

Koordinator projekta LIFE Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije, Rok Černe, o tem, kako bodo potekale doselitve risov v prihodnje: »Zadovoljni smo, da smo letos kljub težkim razmeram zaradi koronavirusa uspeli preseliti dva risa, enega v Slovenijo in enega na Hrvaško. Trenutno en ris čaka na preselitev v karanteni v Romuniji, drugi pa na Slovaškem. Preselitve bomo izvedli, ko bodo razmere to omogočale.«

Več informacij o projektu dobite na https://www.lifelynx.eu/

 

31. 3. 2020, projekt LIFE Lynx - Zavod za gozdove Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave

 

« Nazaj