Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Informativni dan projekta DINALPCONNECT: Čezmejna ekološka povezljivost med Alpami in Dinaridi

V okviru Interreg Adrion projekta DINALPCONNECT so v Informacijskem centru Triglavskega narodnega parka Bled organizirali Informativni dan projekta, v okviru katerega so bili predstavljeni cilji in dosežki projekta. Dogodek je spremljalo predavanje dr. Gorazda Vengušta Pomen ekološke povezljivosti za biotsko raznovrstnost - pogled veterinarja ter odprtje razstave fotografa Domenica Ferrara.

Projekt DINALPCONNECT poteka od marca 2020 do februarja 2023, v projektu sodelujejo partnerji iz držav Italije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Albanije ter Grčije. Glavni cilj projekta je izboljšati mednarodno in čezmejno sodelovanje držav za zagotavljanje ekološke povezljivosti za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti, še posebej premikov vrst proti severu zaradi klimatskih sprememb.

Ekološka povezljivost zagotavlja delovanje naravnih procesov, kot so pretok genov, migracije in razširjanje rastlin ter živali in prispeva k omilitvi negativnih vplivov delovanja človeka, vključno z razdrobljenostjo habitatov in podnebnimi spremembami. Pomemben element za ohranjanje ekološke povezljivosti in biotske raznovrstnosti na makro-regionalni ravni so čezmejna Natura 2000 območja in zavarovana območja. Pretekle zahtevne politične in ekonomske okoliščine so v velikem delu območja ADRION negativno vplivale tudi na ekološko povezljivost zaradi fizičnih in zakonodajnih ovir. V projektu DINALPCONNECT te ovire preučujejo in jih s projektnimi aktivnostmi poskušamo omiliti v mreži čezmejnih pilotnih regij, ki povezujejo biotsko pestre Dinaride in Alpe. V okviru projekta smo vzpostavili 4 čezmejna pilotna območja. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je odgovoren za slovenki del pilotnega območja med Italijo in Slovenijo, ki zajema širše območje Triglavskega narodnega parka in Naravnega parka Julijsko predgorje. Zaradi tradicionalne, sonaravne ter zmerne rabe prostora in naravnih virov je pilotno območje eden najbolj ohranjenih in najdragocenejših predelov za dolgoročno zagotavljanje ekološke povezljivosti v širšem alpskem prostoru.

V okviru projekta so na ZGS kot izhodišče preučili obstoječe gozdarske in kmetijske prakse ter zelene gospodarske panoge, ki vplivajo na izbrane habitate ali vrste, ter predlagali njihove prilagoditve za izboljšanje ekološke povezljivosti. Pri tem nam je bila v podporo analiza EU in nacionalnih politik (pripravil jih je projektni partner Univerza v Atenah) na področju kmetijstva in gozdarstva. Pripravljene so smernice.

Slovenija ima v jadransko - jonski (ADRION) regiji še posebej pomembno vlogo, saj leži na stiku dveh velikih in razmeroma ohranjenih gorstev - med Alpami in Dinaridi. Načrtovane projektne aktivnosti so usmerjene na pilotna območja projekta, kjer z različnimi varstvenimi ukrepi prispevamo k izboljšanju stanja za izbrane vrste ali habitatne tipe. Projektne aktivnosti v pilotnem območju Italije in Slovenije so usmerjene v obravnavo problematike čezmejnega upravljanja z gozdovi in izbranimi vrstami rastlinojede divjadi, to je gamsa in alpskega kozoroga. Opredelili so ključne koridorje, ki vrstam omogočajo prehajanje med Dinaridi in Alpami, kot tudi ovire za ekološko povezanost populacij.

Poleg vzpostavitve ali okrepitve čezmejnega sodelovanja bo končni rezultat tako kot v ostalih pilotnih območjih projekta DINALPCONNECT priprava akcijskega načrta, ki bo vključeval potrebne ukrepe za izboljšanje ekološke povezljivosti. Ti vključujejo na primer področja enotnega čezmejnega spremljanja stanja vrst in habitatov, ukrepe omilitve posledic različnih fizičnih ovir, uskladitev okoljskih programov in strategij ter predpisov na področjih upravljanja z divjadjo in gozdovi. Začrtane naloge se bodo delno uresničevale že v obdobju trajanja projekta DINALPCONNECT ter se izvajale tudi po njegovem formalnem zaključku.

https://dinalpconnect.adrioninterreg.eu/

« Nazaj