Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

22. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov: »Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago«

Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s Pomurskim sejmom v okviru sejma AGRA v Gornji Radgoni vsako leto organizira državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Namen tekmovanja je popularizirati varno in zdravo delo v gozdu ter predstaviti sodobne naprave in opremo, ki je poleg znanja pogoj za varno, zdravo in učinkovito delo v gozdu. Letošnje državno tekmovanje lastnikov gozdov, je bilo zaradi razmer v zvezi z epidemijo koronavirusa Covid-19 organizirano v prilagojeni obliki z naslovom: »Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago«.

Na tekmovanju je veščine pri gozdarskih delih prikazalo 26 tekmovalcev iz vse Slovenije. Tekmovalci so se pomerili v dveh disciplinah, kleščenje in podiranje droga na balon, obe disciplini pa sta šteli za končni rezultat v skupnem seštevku. V spodnji razpredelnici so navedeni zmagovalci v posameznih kategorijah in območna enota Zavoda za gozdove Slovenije, iz katere prihajajo.

Kleščenje

Podiranje droga na balon

Skupno

1. Peter Ločnikar, OE Celje

1. Primož Sukič, OE Murska Sobota

1. Mihael Brlec, OE Ljubljana

2. Mihael Brlec, OE Ljubljana

2. Gregor Bec, OE Murska Sobota

2. Peter Ločnikar, OE Celje

3. Marko Žgavec, OE Tolmin

3. Mihael Brlec, OE Ljubljana

3. Marko Žgavec, OE Tolmin

Pred tekmovanjem in na podelitvi nagrad sta udeležence nagovorila dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Anton Harej, državni sekretar na ministrstvu, ki je pristojen za področje gozdarstva. Oba sta v nagovorih izpostavila pomen varnega dela v gozdu, strokovnega znanja in primerne zaščitne opreme, s katerimi lahko v veliki meri preprečimo težje poškodbe in smrtne žrtve.

Zbrane je nagovoril tudi mag. Janez Logar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki je v nagovoru povedal: »Od ustanovitve Zavoda za gozdove Slovenije se je tečajev varnega in učinkovitega dela v gozdu z motorno žago in traktorjem udeležilo že več kot 50.000 udeležencev. Mnogi so iz teh tečajev prišli bolj vešči, nekateri pa so spoznali, da je potrebno zahtevna dela prepustili usposobljenim in opremljenim izvajalcem gozdarskih del. V letu 2020 smo zabeležili najmanj smrtnih nesreč pri delu v gozdu, odkar smo začeli beležiti to statistiko. Naš skupni cilj naj bo, da do tovrstnih nesreč sploh ne bi prihajalo.«

Udeleženci tekmovanja so prejeli praktične nagrade. Ob tekmovanju so udeleženci izrazili zadovoljstvo, da so se lahko po dolgem času ponovno srečali, izmenjali izkušnje in okrepili medsebojne vezi. Tekmovanje so sklenili s sloganom »Previdno v gozdu!«

Do konca sejma AGRA 2021 lahko obiskovalci obiščejo gozdarsko brunarico na sejmišču, ter se srečajo s strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije za varno delo v gozdu, gozdarsko načrtovanje in ukrepe v gozdovih. Z aktivnostmi gozdne pedagogike za otroke je poskrbljeno tudi za šolsko in predšolsko mladino, na ogled pa so tudi dokumentarni filmi o slovenskih gozdovih in gozdarstvu.

Kontakt:

Jože Mori, vodja sektorja za ukrepe v gozdovih

Zbor tekmvalcev.
Kleščenje.
Zmagovalci v skupnem seštevku.
« Nazaj