Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

ZGS prejel preko 300 različnih pobud k območnim gozdnogospodarskim in lovsko upravljavskim načrtom

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) skladno z veljavno zakonodajo z izdelavo gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov usmerja gospodarjenje z gozdovi oziroma upravljanje z populacijami divjadi v Sloveniji. Za obdobje desetih let Zavod izdela, Vlada RS pa sprejme območne načrte, ki predstavljajo strateški nivo usmerjenega upravljanja s slovenskimi gozdovi. Na podlagi analize preteklega gospodarjenja in želenega bodočega razvoja se določijo cilji in ukrepi za njihovo doseganje za naslednje desetletno obdobje. V preteklem letu je Zavod pričel z izdelavo območnih načrtov za 14 gozdnogospodarskih in 15 lovsko upravljavskih območij za obdobje veljavnosti 2021 – 2030.

Zavod v proces priprave območnih načrtov vključuje tudi vso zainteresirano javnost oziroma deležnike, zavedajoč se pomembnosti participativnega pristopa pri oblikovanju ciljev. V ta namen je v času od 1. novembra do 31. decembra preteklega leta potekalo zbiranje pobud k območnim načrtom. Zanimanje je bilo izjemno, saj smo preko posebej za ta namen oblikovanega spletnega obrazca prejeli kar 148 odzivov 131 različnih deležnikov (nekateri deležniki so svoje pobude naslovili na več različnih območij). 57 odzivov se je nanašalo na gozdnogospodarska območja, 82 na lovsko upravljavska območja in 9 na obe vrsti območij. Med deležniki so bile na prvem mestu nevladne organizacije (66) in fizične osebe (52), sledijo predstavniki lokalnih skupnosti (12) in pravne osebe (9) ter drugi (9). Med nevladnimi organizacijami so prevladovale lovske organizacije, društva zasebnih lastnikov gozdov in naravovarstvene organizacije ter med fizičnimi osebami zasebni lastniki gozdov. Velika večina odzivov je vsebovala po več konkretnih pobud. Na okoli 200 straneh se je zvrstilo kar preko 300 različnih pobud.

Zavod je vse pobude skrbno proučil in jih razvrstil na 12 različnih tematskih področij: gozdnogospodarsko načrtovanje, upravljanje s populacijami divjadi in njenim življenjskim okoljem, gospodarjenje z gozdovi v luči klimatskih sprememb, gozdno lesna veriga, naravovarstvena vloga gozda, gozdna pedagogika, funkcije gozdov, problematika škod od divjadi v gozdu in na kmetijskih površinah, gojenje in varstvo gozdov, gozdne prometnice in tehnologija, problematika nemira v gozdu in tujerodne rastlinske in živalske vrste. Vse pobude se ne nanašajo na območne načrte, ampak tudi na druga tematska področja, kot je na primer problematika velikih zveri, ki je v Sloveniji zelo izpostavljena tema. Po drugi strani določenih pobud ni mogoče uresničiti brez spremembe predpisov. Zavod bo v teh primerih pobude posredoval pristojnim organom.

V nadaljnjem procesu priprave območnih načrtov bodo navedene teme obravnavane na delavnicah, ki bodo organizirane v naslednjih mesecih, na katerih bomo s participativnimi pristopi vzpostavili sodelovanje pri določanju ciljev in njihovo rangiranje glede na pomembnost. Zavod za gozdove Slovenije se vsem pobudnikom lepo zahvaljuje in jih vabi k aktivnemu sodelovanju tudi v nadaljnjem procesu priprave območnih načrtov za gozdnogospodarska in lovsko upravljavska območja.

Več informacij: www.zgs.si/on2021

« Nazaj