Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zavod za gozdove Slovenije v okviru študijskega obiska gostil Brazilce

V ponedeljek, 2. 7. 2018, je Zavod za gozdove Slovenije v okviru študijske ekskurzije po Evropi obiskalo 13 študentk in študentov brazilske fakultete za gozdarstvo iz Parane v južni Braziliji pod vodstvom prof. dr. Renata Cesarja Gonçalves Roberta.

Sodelavci ZGS so jim pripravili pester program, ki se je začel z obiskom Rakovega Škocjana. Tam jim je mag. Andrej Breznikar predstavil značilnosti in izzive gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji – beseda je tekla predvsem o sonaravnem gospodarjenju z gozdovi in nedavnih ujmah, ki so prizadele slovenske gozdove. Obiskovalci so za slovenski sistem gospodarjenja z gozdovi izrazili veliko zanimanje, saj v Braziliji z gozdovi gospodarijo povsem drugače kot pri nas, pretežno golosečno in plantažno. Med drugim so si ogledali tudi kraško pokrajino in naravno znamenitost Veliki naravni most.

Po zaključku terenskega dela ekskurzije in malici so obiskali laboratorije Gozdarskega inštituta Slovenije, kjer jim je Marko Bajc, vodja laboratorija za gozdno fiziologijo in genetiko, na primeru projekta za razvoj sistema monitoringa genetske pestrosti gozda LIFEGENMON predstavil laboratorijske aktivnosti na področju gozdne genetike. Spoznali so tudi pot DNK od drevesa do končnih analiz genetske pestrosti gozdnega sestoja. V projektu ZGS sodeluje kot partner.

Zaključni del enodnevnega obiska je potekal v prostorih Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kjer jim je prof. dr. Andrej Bončina predstavil študij gozdarstva v Sloveniji. Ob koncu predavanja se je razvila živahna debata, ki se je končala s pogovori o prihodnjem povezovanju in sodelovanju.

Obisk je potekal v sodelovanju s podjetjem Tajfun, Gozdarskim inštitutom Slovenije in Oddelkom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Več informacij: Spletna stran gozdarske fakulteta v Parani | LIFEGENMON | Gozdarski inštitut Slovenije | Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani | Podjetje Tajfun

« Nazaj