Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zavod za gozdove Slovenije na Sejmu Narava zdravje 2019

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je od 23. do 26. oktobra 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru predstavitve Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (MKGP) sodeloval na Sejmu Narava zdravje 2019.

Na zunanjem prizorišču sejma so gozdarji, gozdni pedagogi in inštruktorji varnega dela v gozdu ZGS v okviru ozaveščevalnih kampanj: »Skrbno z gozdom!« in »Previdno v gozdu!« obiskovalce informirali o pomenu skrbnega ravnanja in varnega gibanja v gozdu ter o pravicah in omejitvah, ki jih morajo obiskovalci gozdov poznati in upoštevati ob obisku gozdov. Prostor, opremljen s sadikami gozdnega drevja, gozdnimi lesnimi sortimenti in ognjiščem, je obiskovalcem pričaral gozdno vzdušje v središču Ljubljane.

V okviru izobraževalnega kviza (»kolo sreče«) so obiskovalcem delili Gozdni bonton in druge letake, publikacije in promocijske materiale Gozdnega sklada. Za skupine otrok iz vrtcev in osnovnih šol so izvajali aktivnosti gozdne pedagogike, v okviru katerih so na zanimiv način spoznavali koristi, lepote in nevarnosti gibanja v gozdu. Obiskovalce je posebej zanimal tudi kulturni del prestavitve, del katerega je bilo izdelovanje kipov z motorno žago, ki so ga izvajali umetniki v okviru projekta Zeleni most. »Gozdno učilno« so zaokrožile preostale aktivnosti na temo gozdnega turizma, pozitivnih učinkov gozda na zdravje, pripovedovanja pravljic in gozdne joge in razstava umetnice Irene Gayatri Horvat z naslovom: »V gozdu spominov«.

V petek, 25. oktobra 2019, je razstavni prostor obiskala Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije dr. Aleksandra Pivec, ki je v dar dobila ptičjo gnezdilnico, ki so jo izdelali varovanci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič. ZGS je kot strokovni partner sodeloval tudi na zaključni prireditvi natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2019, kjer je udeležence nagovoril Minister za javno upravo Rudi Medved, ter na drugih strokovnih posvetih.

Na sejmu je bilo predstavljenih več mednarodnih projektov, med drugimi LIFEGENMON, projekt za razvoj sistema monitoringa genetske pestrosti gozdov, projekt LIFE Artemis, ki se ukvarja s problematiko tujerodnih vrst v slovenskih gozdovih in projekt BIO4ECO. Na notranjem prizorišču so sodelavci ZGS v okviru mednarodnega projekta LIFE Lynx  sodelovali pri predstavitvi gozdnih živali in upravljanja s prostoživečimi živalmi.

Več o dogajanju na sejmu lahko izveste na Twitter in Facebook strani Zavoda za gozdove Slovenije.

« Nazaj