Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zavod za gozdove Slovenije na sejmu AGRA 2021

Zavod za gozdove Slovenije bo od 21. do 26. avgusta 2021 sodeloval na 59. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. V nedeljo, 22. avgusta 2021, bo namesto tradicionalnega državnega tekmovanja lastnikov gozdov organiziran Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago. Obiskovalke in obiskovalci sejma nas bodo lahko našli na običajnem mestu - v gozdarski brunarici in drevoredu, ki jo obkroža.

Zavod za gozdove Slovenije v okviru sejma AGRA v Gornji Radgoni vsako leto organizira državno sekaško tekmovanje, ki je namenjeno izključno lastnikom gozdov. V letošnjem letu bo zaradi spremenjenih okoliščin, ki so posledica epidemije SarS-CoV-19, organizirano tekmovanje: »Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago«. Na tekmovanju oz. prikazu se bo pomerilo najmanj 14 ekip iz vse Slovenije. Tekmovanje oz. demonstracijski prikaz bo potekalo v nedeljo, 22. avgusta 2021, na poligonu Zavoda za gozdove Slovenije. Namen tekmovanja je popularizirati varno in zdravo delo v gozdu ter predstaviti sodobne naprave in opremo, ki je poleg znanja pogoj za varno, zdravo in učinkovito delo v gozdu.

Pred gozdarsko brunarico se bodo obiskovalci lahko srečali s strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije za varno delo v gozdu, gozdarsko načrtovanje in ukrepe v gozdovih. Z aktivnostmi gozdne pedagogike za otroke bo poskrbljeno tudi za šolsko in predšolsko mladino. Na ogled bodo novi filmi s področja gozdarstva, v drevoredu pa bo postavljena razstava na temo gojenja gozdov, podnebnih sprememb in oglarstva v Sloveniji. Tematski poudarki predstavitve Zavoda za gozdove Slovenije na sejmu bodo:

  • nasveti za skrbno in varno delo v gozdu ter gojenje in varstvo gozdov. Med tekmovanjem in pred gozdarsko brunarico bodo prisotni strokovnjaki, ki bodo obiskovalcem svetovali na področju varnega dela v gozdu, gojenja in varstva gozdov ter drugih področij dela ZGS.
  • načrtovanje razvoja gozdov in participacija za lastnike gozdov. Na prizorišču sejma bodo prisotni načrtovalci razvoja gozdov, ki bodo obiskovalcem predstavili proces prenove območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov, ki trenutno poteka, pa tudi načrtovanje razvoja gozdov na splošno.
  • gojenje in nega gozda v času podnebnih sprememb. Podnebne spremembe močno vplivajo tudi na gozdove. Obiskovalci si bodo pri gozdarski hiši lahko ogledali film Gozd in podnebne spremembe. Informacije o gojenju gozdov bodo lahko dobili tudi na razstavi, ki bo postavljena v drevoredu. Potekala bo predstavitev evropskega projekta LIFE SySTEMiC – trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi v času podnebnih sprememb.
  • digitalne storitve za lastnike gozdov. Na stojnici bodo v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije predstavljene digitalne aplikacije in spletne strani za lastnike gozdov: pregledovalnik podatkov o gozdovih za lastnike gozdov, MojGozdar, WoodChainManager, zdravgozd.si, ter projekt VET4BIOECONOMY.

Gozdarke in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije se veselimo ponovnega snidenja z obiskovalci sejma.

 

« Nazaj