Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zavod za gozdove Slovenije na sejmu AGRA 2018

Med 25. in 30. avgustom 2018 je v Gornji Radgoni potekal mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2018, na katerem so bile predstavljene novosti iz kmetijstva, gozdarstva, varstva okolja in narave ter povezanih področij. Sejem je letos izpostavil tematike mladih v agroživilstvu in gozdarstvu, generacijske prenove, inovativnosti, znanja in povezovanja. Na sejmu se je tradicionalno predstavil tudi Zavod za gozdove Slovenije, ki je na sejmu organiziral in sodeloval pri številnih aktivnostih.

V soboto, 25. 8., so po udeležbi na otvoritveni prireditvi sejma AGRA 2018 direktor ZGS Damjan Oražem, mag. Dejan Židan in Ljubče Nikolovski, minister Republike Makedonije za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo posadili balkanski oz. makedonski bor (Pinus peuce Griseb.), s katerim je Zavod za gozdove Slovenije obogatil dendrološki park na sejmu. Po končanem uvodnem delu sejma je bil direktor ZGS gost na okrogli mizi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z naslovom: "Gozdovi so naše bogastvo, ohranili jih bomo le s skrbim ravnanjem".

V nedeljo, 26. 8., je ZGS v sodelovanju s Pomurskim sejmom organiziral jubilejno 20. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Na tekmovanju je v 6 disciplinah tekmovalo 48 tekmovalk in tekmovalcev. Predsednik uprave Pomurskega sejma je Zavodu za gozdove Slovenije in organizatorju Juriju Begušu podelil posebno priznanje za dolgoletno organizacijo tekmovanj, direktor ZGS pa je prav tako podelil priznanji Juriju Begušu in Ines Frančeškin, ki je na svetovnem prvenstvu gozdnih delavcev osvojila 2. mesto.

Popoldne je potekal posvet v organizaciji ZGS z naslovom: "Kakšne sadike potrebujemo za bodoče slovenske gozdove?" Cilj posveta je bil osvetlitev aktualnih problematik iz področja gozdnega semenarstva in drevesničarstva ter manipulacije in sadnje sadik v slovenskih gozdovih, s poudarkom na drevesnih vrstah, njihovih vzgojnih oblikah in izvoru semenskega materiala.

Od ponedeljka, 27. 8. do srede, 29. 8., so na poligonu ZGS dvakrat dnevno potekale demonstracije varnega dela z motorno žago.

V gozdarski brunarici ZGS so bile vse dni sejma predstavljene aktualne vsebine in storitve, ki jih ZGS nudi lastnikom gozdov, gozdarskim strokovnjakom in drugim zainteresiranim posameznikom. Poseben poudarek je bil tudi na aktivnostih za otroke in družine - gozdni pedagogiki, skozi katero odgovorno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi približujemo mlajšim generacijam. Predstavljeni so bili tudi naslednji projekti in njihove vsebine:

  • Projekt CIA2SFM - sodelovanje za inovativen pristop pri usposabljanju za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, ki ga skupaj s partnerji iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije izvajamo v okviru evropskega programa Erasmus+. Obiskovalcem je predstavjeno e-izobraževanje na temo trajnostnega gospodarjenja z gozdovi za lastnike gozdov in vse, ki jih tovrstne vsebine zanimajo. 
  • Pregledovalnik podatkov ZGS za gozdno parcelo ali več parcel, rezultat evropskega projekta FP7 SIMWOOD, kjer si lahko lastniki gozdov ogledajo podatke Zavoda za gozdove Slovenije o svojih gozdovih. Gozdarji ZGS so izvajali demonstracijo dostopa do podatkov, do katerih lahko lastniki dostopajo sami iz osebnih računalnikov z internetno povezavo.
  • Projekt evropskega mehanizma LIFE LIFEGENMON predstavlja pomen genetske pestrosti za prihodnost slovenskih gozdov. Poseben poudarek projekta je na aktivnostih za otroke in učitelje - gozdni pedagogiki. Posebej so izpostavljene nove otroške knjige projekta LIFEGENMON: Potovanje v veliki gozd, Varuhi gozda in Gozdni dnevnik.
  • Projekt z aktualno tematiko tujerodnih vrst LIFE ARTEMIS je bil predstavljen s publikacijami, še posebej z novo izdano brošuro Skupaj ustavimo javorov rak!, ki opozarja na ekonomsko potencialno vedno pomembnejšega škodljivca v naših gozdovih.
  • Projekti s področja velikih zveri. Z aktivnostmi gozdne pedagogike, informativnimi brošurami za obiskovalce in svetovanjem so predstavljeni projekti LIFE DinAlpBear, LIFE Lynx in projekt 3Lynx.
  • Projekt BIO4ECO, ki se ukvarja z rešitvami na področju energije, ki prihaja iz gozda.
  • Projekt QualityForest, ki pripravlja predlog nove poklicne kvalifikacije, ki bo vključevala vse prvine evropskega certifikata za delo z motorno žago (ECC).
« Nazaj