Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zavod za gozdove Slovenije gostil 27 partnerjev ob podpisu kodeksa Obisk v naravi

V četrtek, 27. 9. 2018 je v veliki dvorani Gozdarskega inštituta Slovenije in centralne enote Zavoda za gozdove Slovenije potekala konferenca, na kateri je 27 nevladnih in vladnih organizacij, ustanov in projektov podpisalo ter predstavilo kodeks Obisk v naravi.

Konferenco je odprl direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem, ki je v imenu gostiteljev pozdravil udeležence in se tabornikom zahvalil za opravljeno veliko delo koordinacije pobude. Poudaril je tudi, da zavod o zglednem obnašanju v gozdu obiskovalce gozdov že vrsto let ozavešča in izobražuje ter jim deli gozdni bonton, ki na preprostih primerih prikazuje primerno obnašanje v gozdu. Oražem kodeksu želi, da bi doživel široko sprejetje in da bi ga prebivalci in obiskovalci Slovenije vedno uporabljali ob obiskih v naravi.

Sledili so govori mag. Teodora Hrvoja Oršaniča, direktorja Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, Cvetka Zupančiča, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Marjana Hrena, predsednika Zveze lastnikov gozdov Slovenije. Med drugim so poudarili pomen, skrb in vlogo posameznikov pri ohranjanju narave ter pomen lastnikov zemljišč pri zagotavljanju ohranjene in urejene narave.

Jernej Stritih, starešina Zveze tabornikov Slovenije je ob predstavitvi Kodeksa poudaril njegova osrednja načela, ki temeljijo na spoštovanju: spoštujem naravo, spoštujem sebe, spoštujem druge, spoštujem lastnino, spoštujem lokalno skupnost. Ob načelih so pripravili tudi splošna navodila za ravnanje ob obiskih v naravi. Na koncu je pozval vse organizacije, da od besed preidejo k dejanjem in širijo sporočila kodeksa. 

Pred koncem prireditve so sledila vprašanja novinarjev in pogostitev.

Povezavi: zloženka Obisk v naravi (pdf) | novica na spletni strani Zveze tabornikov Slovenije

Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj