Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zaključna konferenca projekta ROCKtheALPS

V sredo, 4. 12. 2019, je v Iški vasi potekala slovenska zaključna konferenca projekta ROCKtheALPS (Interreg za območje Alp). V okviru projekta so razvijali harmonizirane modele za modeliranje skalnih podorov v Alpah, določanje varovalnih gozdov in ekonomsko vrednotenje ekosistemskih storitev varovalnih gozdov.

Projekt se je začel novembra 2016 in se končuje z decembrom letošnjega leta. Zaključno konferenco so organizirali slovenski partnerji projekta: Zavod za gozdove Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije in Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. V uvodnem delu konference bili predstavljeni končni rezultati projekta, pri čemer so se osredotočili predvsem na možnosti uporabe rezultatov projekta v Sloveniji. Rezultati projekta, vključno z modeli, so javno dostopni na spletni strani projekta: https://www.alpine-space.eu/projects/rockthealps/en/home .

Osrednji del konference je bila predstavitev v okviru projekta oblikovane vzorčne delavnice z naslovom »Gospodarjenje v varovalnih in zaščitnih gozdovih s poudarkom na območja skalnih podorov«. Delavnica je sestavljena iz kabinetnega in terenskega dela. Prvi del obravnava pravni vidik varovalnih in zaščitnih gozdov, teorijo in vloge gozda pri proženju skal, ekonomsko vrednost varovalne vloge gozda, prepoznavanje območij proženja skal, možnosti ublažitve nevarnosti skalnih podorov, gozdnogojitvene ukrepe, izvajanje gozdarskih del in varstvo pri delu ter ekonomski vidik izvedbe. Terenski del so izvedli v bližnjem gozdu, kjer so na več točkah prikazali predhodno obravnavane teoretične vsebine. Projektni partnerji nameravajo tovrstne delavnice izvajati tudi v prihodnje - na ta način želijo rezultate projekta in z njimi povezano problematiko gospodarjenja z varovalnimi in zaščitnimi gozdovi predstaviti širši javnosti, lastnikom gozdov, izvajalcem del in strokovni javnosti.

Zaključne konference se je udeležilo preko 60 udeležencev, ki so izrazili enotno podporo k takemu načinu širjenja znanja o problematiki varovalne in zaščitne vloge gozda.

« Nazaj