Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Začenja se projekt Carnivora Dinarica

S 1. septembrom se začenja projekt Carnivora Dinarica s polnim imenom "Čezmejno sodelovanje in ekosistemske storitve za dolgoročno ohranjanje populacij velikih zveri v severnih Dinaridih«. Sofinanciranje projekta je zagotovljeno v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška.

Osnovni namen projekta Carnivora Dinarica je izboljšanje varstvenega stanja velikih zveri - evrazijskega risa, volka in medveda - na območjih Natura 2000 Javorniki - Snežnik in Notranjski trikotnik v Sloveniji ter območju »Gorski kotar i Sjeverna Lika« na Hrvaškem. Gre za sklenjeno čezmejno gozdno območje, edinstveno v Srednji Evropi, kjer je v istem prostoru prisotno še okoli 20 risov, 60 volkov in 700 medvedov. Ohranjanje njihove dolgoročne prisotnosti je izjemnega pomena za varovanje biodiverzitete in ekosistemov čezmejnega prostora Slovenije in Hrvaške, glede na dobro povezanost in prehodnost tega prostora pa je prav meddržavno sodelovanje pri tem ključnega pomena. Projekt se osredotoča na tri najpomembnejše skupne izzive: i) konkretizacija strategij in odpravljanje vrzeli v čezmejnem upravljanju velikih zveri; ii) zmanjšanje tveganj, ki ogrožajo zveri, predvsem rastočega pritiska človeka (promet, škode v kmetijstvu in fragmentacija habitatov), in iii) (ne)razumevanje vloge zveri v ekosistemih. Projekt, vreden 2.347.340,64 €, se bo izvajal 30 mesecev, do konca februarja 2021.

Carnivora Dinarica v primerjavi s predhodnimi projekti tematiko prvič obravnava sistematično in celovito, skladno z nacionalnimi in EU politikami ter predvsem s prenosom znanj od raziskovalnih partnerjev v lokalno prakso. Ukrepi bodo zagotavljali prenosljivost in trajnost tudi po zaključku projekta. Pričakovani projektni rezultati vključujejo izboljšano čezmejno varstvo in upravljanje velikih zveri preko harmonizacije metodologij za spremljanje populacij volka in risa, skozi boljše poznavanje groženj povezljivosti habitatov, boljše razumevanje ekosistemskih storitev velikih zveri in kot posledico okrepljenega sodelovanja ustanov iz obeh držav.

Posebna pozornost bo namenjena zmanjšanju tveganj, ki ogrožajo ohranjanje velikih zveri. V ta namen bodo izvedli deset demonstracijskih aktivnosti. Med najpomembnejše štejejo vzpostavitev kmetije dobrih praks, donacije ograj za preprečevanje škod, vzreja pastirskih psov, postavitev dinamične signalizacija na prometnicah za preprečevanje povozov, vzpostavitev obore za osirotele risje mladiče v NP Risnjak, postavitev medovarnih smetnjakov, izvedba ukrepov za usmerjanje obiska na območjih NP Risnjak, Snežnika in ob delu Kolpe ter vzpostavitev pomembnega središča za usmerjanje in ozaveščanje o velikih zvereh v Pivki, tako imenovanega »Zverinjaka«.

Pomemben del aktivnosti je posvečen delu z ljudmi s ciljem krepitve sposobnosti, znanja in zavedanja o pomenu velikih zveri ter načinih sobivanja človeka z njimi. To se bo doseglo preko obsežne komunikacijske kampanje in usposabljanj nacionalnih in lokalnih deležnikov ter drugih zainteresiranih prebivalcev projektnega območja.

Povezava: več informacij o projektu Carnivora Dinarica.

« Nazaj