Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Začenja se 6. Evropski teden gozdov: "Prihodnost gozdov"

Z današnjim dnem se začenja 6. Evropski teden gozdov, ki poteka od 22. od 28. 11. 2021. Prvič smo ga obeleževali leta 2008, ponuja edinstveno priložnost za povečanje prepoznavnosti gozdarskega sektorja in vpliva na vseevropske in svetovne razprave o gozdovih. Teden skupaj organizirata Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Gospodarska komisija Združenih narodov za Evropo (UNECE). Tema letošnjega Evropskega tedna gozdov je Prihodnost gozdov.

Ob globalni pandemiji, ki je povzročila obsežne motnje v gospodarstvih in družbah, in s pospeševanjem podnebnih sprememb je prihodnost negotova. Gotovo je, da se bodo tudi gozdovi in gozdarstvo v Evropi soočali s številnimi zapletenimi izzivi, med katerimi je tudi krepitev prispevka gozdov k blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Nič manj pomembna ni prilagoditev gozdov in gozdno lesne verige strukturnim premikom na svetovni ravni, ki jih vodijo spreminjajoče se povpraševanje po gozdnih proizvodih in spremembe svetovnih gozdnih virov.

Ob evropskem tednu gozdov smo skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Gozdarskim inštitutom Slovenije pripravili sporočilo za javnost na naslednje teme:

  • sprejeti sklepi o novi strategiji EU za gozdove,
  • v Sloveniji potekata intenzivna naravna in umetna obnova gozdov,
  • kljub ujmam so slovenski gozdovi v dobri kondiciji,
  • svetovna podnebna konferenca COP 26 tudi o gozdovih,
  • podpisan dogovor o prenehanju krčenja gozdov do leta 2030.

Več informacij: Sporočilo za javnost: 6. Evropski teden gozdov v znamenju prihodnosti gozdov

Dodatne informacije ter informativna gradiva o Evropskem tednu gozdov ter o gozdovih v Sloveniji najdete v promocijskem filmu in zloženki Gozd in gozdarstvo v Sloveniji, na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije ter na spletni strani Statističnega urada RS.

« Nazaj