Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

VETROLOM: Poiščite izvajalca na MojGozdar.si

Poškodovanost gozdov zaradi zaradi močnega vetra, ki je prizadel Slovenijo 11. in 12. decembra 2017 po zadnjih ocenah presega 2,1 milijona m3 dreves. Poškodovana so predvsem drevesa smreke, pa tudi jelke in listavcev. Lastnike gozdov pozivamo, da svoje gozdove čim prej pregledajo in, če je potrebno, stopijo v stik z revirnim gozdarjem. S sanacijo posledic vetroloma lahko lastniki gozdov začnejo že pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, vendar morajo o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja. Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja 2018. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to ustrezno usposobljeni in opremljeni. V nasprotnem primeru lastnikom svetujemo, naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce. 

V zadnjih letih beležimo izrazito povečanje števila izvajalcev del v gozdarstvu. Ta podatek je spodbuden, saj povečano število izvajalcev vodi v večjo konkurenco na trgu, a hkrati terja tudi razmislek o objektivni presoji kakovosti njihove izvedbe del. V Sloveniji je trg gozdarskih storitev dinamičen - zaradi hitrih sprememb in pojavljanja vedno novih izvajalcev so možne zlorabe in prevare. Ta problem postane še posebej viden v obdobjih povečanega povpraševanja po storitvah ob velikopovršinskih motnjah (npr. žledolom, napadi podlubnikov, vetrolomi ipd.), kjer posamezni lastniki gozdov (npr. lastniki, ki nimajo neposrednega stika z gozdom) nimajo informacij o ponudnikih storitev in njihovi kakovosti oziroma zanesljivosti. Uporabniki storitev, predvsem manjši lastniki gozdov, ki redkeje potrebujejo usluge in nimajo izkušenj z gospodarjenjem z gozdom, nimajo druge možnosti, kot da se odločajo zgolj po intuiciji in osebnih poznanstvih (»ustno izročilo soseda ali znanca«).

Pri izbiri pravno-formalno ustreznega izvajalca gozdnih storitev si zdaj lahko pomagate z na novo vzpostavljenim spletnim sistemom MojGozdar.si. Spletni sistem MojGozdar.si posreduje kontaktne podatke za več kot 800 pravnih subjektov, ki nudijo gozdarske storitve. MojGozdar uporabnikom nudi podporo pri iskanju gozdarskih storitev, kot so:

  • Sečnja z motorno žago
  • Spravilo s traktorjem
  • Gojitvena dela
  • Žičniško spravilo
  • Strojno sečnjo
  • Izdelava lesnih sekancev (sekalnik)
  • Gozdno gradbeništvo

 

Spletni sistem MojGozdar.si je trenutno v preizkusni različici - v letu 2018 potekata optimizacija in dodajanje novih možnosti.

« Nazaj