Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Večje poškodbe gozdov zaradi prenamnožitve smrekovih podlubnikov tudi v letu 2020

Do začetka maja 2020 je Zavod za gozdove Slovenije za posek zaradi podlubnikov izbral za 208.000 m3 dreves, večinoma smreke. Zaradi podlubnikov je bilo posekanih za 219.000 m3. V enakem obdobju lani je bilo za posek zaradi podlubnikov izbranih 162.000 m3, posekanih pa za 173.000 m3. Največ žarišč podlubnikov se trenutno nahaja na območjih, kjer je bila problematika največja tudi v lanskem letu - v gozdnogospodarskih območjih (GGO) Bled, Kočevje in Slovenj Gradec.

Odkrivanje žarišč podlubnikov in izvajanje odločb za izvedbo sanitarne sečnje poteka tudi v času epidemije koronavirusa SARS-Cov-2 (COVID-19).  Zavod za gozdove Slovenije v ogroženih gozdovih izvaja intenziven nadzor z namenom čim hitrejšega odkrivanja in sanacije žarišč podlubnikov. Revirni gozdarji napadena drevesa označujejo za posek ter lastnikom gozdov izdajajo odločbe za izvedbo poseka in zatiralnih ukrepov. Za obvladovanje podlubnikov  je najpomembnejše zagotavljanje pravočasnega poseka in odvoza neobeljenega okroglega lesa, naseljenega s podlubniki, iz gozda.

Smo v obdobju prvega letošnjega rojenja podlubnikov

Podlubniki, ki so preživeli zimo, izletavajo iz svojih zimovališč ter napadajo smreke v bližji in daljni okolici. Zato je treba v maju posebno pozorno pregledati zlasti gozdove, ki so jih v zadnjih letih prizadele ujme ali požari, gozdne sestoje na sušnih rastiščih in sestoje, v katerih se je v prejšnjih letih izvajala sečnja, dlje časa skladiščil les ali pa so bila v njihovi bližini odkrita žarišča podlubnikov ali drugih škodljivih organizmov. Ogroženi so tudi drugi pretežno smrekovi sestoji, starejši od 60 let.

S podlubniki na novo napadene smreke v tem času prepoznavamo po rjavem prahu, črvini, ki se nabira na dnu napadenih dreves za luskami skorje, na pajčevinah in na okoliškem rastju. Podlubniki v teh napadenih smrekah že odlagajo jajčeca. Iz jajčec se bodo razvile ličinke, ki bodo z dolbenjem rovov v nekaj tednih preprečile pretok rastlinskih tokov, kar bo povzročilo rumeno do rjavkasto obarvanje iglic, dobro viden znak sušenja smreke.

S podlubniki napadene smreke je potrebno čim prej posekati, da preprečimo izlet nove generacije podlubnikov, ki se bo začel v prvi polovici junija. Vsako nepravočasno posekano in obeljeno ali predelano smrekovo drevo lahko pomeni uničenje do dvajset dodatnih smrek. Posledica je povečanje poškodb gozdov ter tudi povečan obseg potrebnega dela pri obvladovanju podlubnikov v drugi polovici leta. Sanacija lubadark je pomembna tudi z ekonomskega vidika. Ko les lubadark pomodri, se njegova odkupna cena v primerjavi z zdravim lesom lahko zmanjša tudi  do 30 €/m3, odvisno od debeline in lastnosti lesa.

Lastnike gozdov pozivamo, naj skrbno pregledujejo svoje gozdove in ob upoštevanju preventivnih ukrepov čim hitreje izvedejo predpisana dela

Lastnike gozdov pozivamo, naj ob upoštevanju preventivnih ukrepov čim hitreje izvedejo z odločbo predpisana dela. Skrbni lastniki gozdov sami redno pregledujejo smrekove gozdove za znake napadov podlubnikov ter morebitnih podrtic (posledice vetrolomov) najmanj dvakrat mesečno. Če lastniki opazijo napadena drevesa, naj o tem čim prej obvestijo revirnega gozdarja, s sanacijo pa lahko nemudoma začnejo.

V letu 2019 je bilo zaradi poškodb od podlubnikov oz. škodljivih žuželk za posek izbranih za 1,33 mio m3, posekanih pa 1,34 mio m3, od tega večinoma smreke, saj so bile poškodbe v pretežni meri posledica prenamnožitve osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typographus). Poškodbe so se glede na leto 2018 povečale, kar je posledica vetrolomov v zadnjih letih. Največ poškodb gozdov zaradi podlubnikov je bilo v GGO Bled, Kočevje in Slovenj Gradec.

 

Povezave:

 

Foto: sanacija posledic prenamnožitve podlubnikov na območju ZGS OE Bled (foto: Zavod za gozdove Slovenije)

« Nazaj