Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Varovanje drobnice pred napadi velikih zveri na planini Božca

Predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije so v sredo, 24. julija na planini Božca na Kobariškem stolu postavili oboro iz visokih elektro mrež za varovanje drobnice pred napadi velikih zveri. Na planini se v poletnih mesecih pasejo krave in koze avtohtone drežniške pasme. Prav slednje so v preteklih dneh doživele napad volka z nesrečnim izidom za eno kozo. Napadi volka so se na območju planine Božca in sosednje planine Starijski Vrh pojavili že večkrat, zato so se na planini Božca, na pobudo lokalnega pooblaščenca za ocenjevanje škod po velikih zvereh, odločili zavarovati svoje premoženje.

Do konca pašne sezone bo tako oskrbnik koze zapiral v nočno oboro iz visokih elektro mrež. Območje obore bo nadzorovano tudi z avtomatskimi kamerami, s katerimi bodo zaznali morebitno prisotnost volka na planini. Postavitve obore sta se udeležila tudi predstavnika Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki sta se seznanila s postopkom postavitve ter načini vzdrževanja in uporabe visokih elektro mrež.

S tradicionalnim načinom ekstenzivne paše v Alpah vzdržujemo visokogorske travnike in s tem ohranjamo pomemben del naše tradicije in narave. Velike zveri se počasi vračajo nazaj na območja v alpskem svetu, kjer so bile dolgo časa odsotne, zaradi česar prihaja tudi do konfliktov z njimi. Na nas je, da poiščemo rešitve in na območjih, kjer je mogoča uporaba preventivnih ukrepov za varovanje pašnih živali, omogočimo so obstoj velikih zveri in pašništva.

Več o načinih preprečevanja škod po velikih zvereh najdete na spletnem portalu www.varna-pasa.si.

« Nazaj