Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Vabilo: ZGS na sejmu AGRA 2022

Zavod za gozdove Slovenije bo od 20. do 25. avgusta 2022 sodeloval na jubilejnem 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. V nedeljo, 21. avgusta 2022, bo potekalo 22. državno sekaško tekovanje lastnikov gozdov za memorial Janka Mazeja. Pri gozdarski brunarici in drevoredu, ki jo obkroža, pa bo potekala predstavitev ukrepov sodobne nege gozda in gospodarjenja z gozdovi v času podnebnih sprememb.

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) v okviru sejma AGRA v Gornji Radgoni vsako leto organizira državno sekaško tekmovanje, ki je namenjeno lastnikom gozdov. V letošnjem letu bo tekmovanje potekalo v spomin tragično preminulemu Janku Mazeju, ki je skozi svoje sodelovanje na tekmovanjih pustil neizbrisen pečat. Tekmovanje, na katerem bo sodelovalo 14 ekip iz vse Slovenije, bo potekalo v nedeljo, 21. avgusta 2022, na poligonu Zavoda za gozdove Slovenije. Pred gozdarsko brunarico se bodo obiskovalci lahko srečali z gozdarkami in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo predstavili izzive podnebnih sprememb za gozdove in ukrepe sodobne nege gozda. Z aktivnostmi gozdne pedagogike bo poskrbljeno tudi za šolsko in predšolsko mladino. Na ogled bo tudi video-material in filmi o gozdu in gozdarstvu.

Lepo vabljeni!

Program Zavoda za gozdove Slovenije na sejmu AGRA 2022

Termin / lokacija

Aktivnost

sobota, 20. 8. ob 12. uri

sejemski drevored

Slavnostna zasaditev drevesa v sejemskem drevoredu. Predstavniki ZGS bodo po otvoritveni slovenosti sodelovali pri tradicionalni slavostni zasaditvi japonske češnje v sejemskem drevoredu z gostujočo državo Japonsko.

nedelja, 21. 8. od 10. do 18. ure

demonstracijski prostor

22. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov za memorial Janka Mazeja. Namen tekmovanja je popularizirati varno in učinkovito delo v gozdu ter predstaviti sodobne naprave in varovalno opremo, ki je poleg znanja pogoj za varno, zdravo in učinkovito delo v gozdu.

 

10:00 Otvoritev tekmovanja, uvodni nagovori predstavnikov MKGP, ZGS in lastnikov gozdov

 

17:00 Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad v maneži

 

nedelja, 21. 8. ob 13:30 – 15:00

dvorana št. 2

Okrogla miza: Izzivi sodobne nege gozda. Na okrogli mizi bo govora o izzivih sodobne nege gozda in o korakih za njeno čim hitrejšo uvedbo.

od 22. do 24. 8. 2022

ob 11.00 in 13.30

Demonstracije varnega dela z motorno žago. Dvakrat dnevno, ob 11. uri in 13:30, bodo na poligonu ZGS potekale demonstracije varnega dela z motorno žago. Usposobljeni inštruktorji varnega dela ZGS bodo na voljo tudi za vprašanja in nasvete glede varnega dela v gozdu.

 

vse dni sejma

 

gozdarska brunarica na sejmu

Predstavitev v gozdarski brunarici in drevoredu. Pred gozdarsko brunarico se bodo obiskovalci lahko srečali z gozdarkami in gozdarji, ki bodo odgovarjali na njihova vprašanja. Potekala bo predstavitev sodobne nege gozda. Z aktivnostmi gozdne pedagogike bo obisk zanimiv tudi za šolsko in predšolsko mladino. Na ogled bodo filmi s področja gozdarstva, predvsem prilagajanja gozdov na podnebne spremembe. Potekala bo predstavitev evropskih projektov LIFE SySTEMiC – trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi v času podnebnih sprememb in LIFE IP CARE4CLIMATE.

Na Zavodu za gozdove Slovenije se veselimo ponovnega snidenja z obiskovalci sejma.

« Nazaj