Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Srečanje gozdarjev ob 25 letnici delovanja javne gozdarske službe

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije sta ob 25 letnici delovanja javne gozdarske službe organizirala strokovno-družabno srečanje gozdarjev, katerega namen je bil izboljšanje interne komunikacije ter okrepiti sodelovanje med deležniki s področja gozdarstva. V četrtek, 4. 7. 2019 se je v Športnem centru Pokljuka zbralo okoli 650 gozdark in gozdarjev ter drugih, ki so sodelovali v največjem srečanju strokovnega kadra na področju gozdov v zadnjih 10 letih.

Dopoldanski del srečanja je potekal v obliki strokovnih ekskurzij, na katerih so udeleženci spoznali različne vidike pokljuških gozdov in gospodarjenja z njimi. V okviru vodenih skupinskih ogledov so obiskali planine Goreljek, Javornik, Zajamniki, Konjščica in Uskovnica, na katerih so spoznavali naslednje teme: pokljuška barja in resonančno smreko, posledice naravnih ujm, podlubnike in sirarstvo, gorski gozd, oglarjenje, rudarstvo in planšarstvo. Vzporedno s strokovnimi ekskurzijami je potekalo tekmovanje v gozdarskih veščinah, ki se ga je udeležilo 19 ekip iz območnih in centralne enote ZGS, MKGP, Gozdarskega inštituta Slovenije, podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o. in Triglavskega narodnega parka. Prva tri mesta so zasedle ekipe ZGS OE Bled, Kranj in Slovenj Gradec. Zmagovalci so prejeli praktične nagrade.

Popoldanski del srečanja je otvoril dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, ki je v nagovoru poudaril pomen celovite in strokovne javne gozdarske službe. Sledila sta mu Marko Matjašič, direktor Gozdnega gospodarstva Bled, ki je udeležence nagovoril v vlogi gostitelja ter Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. Damjan Oražem je v svojem nagovoru predstavil razvoj gozdarstva v samostojni Sloveniji ter poudaril največje dosežke in dobre prakse 25 let javne gozdarske službe. Poudaril je, da smo se s predanim delom uspeli izogniti številnim nevarnostim, ki so pretile in še pretijo slovenskim gozdovom ter v sodelovanju z lastniki gozdov in drugimi uresničili sanacijo največje naravne ujme v znani zgodovini slovenskih gozdov. Sodelavkam in sodelavcem se je zahvalil za 25 let skrbnega dela z gozdom - v dobro narave in ljudi.

Srečanja se je udeležila tudi resorna ministrica dr. Aleksandra Pivec. V nagovoru je dejala, da takšen jubilej predstavlja tudi primerno priložnost, da se na enem mestu srečajo vsi, ki delujejo v javni gozdarski službi ter ostalih vladnih in nevladnih organizacijah, ki z njo sodelujejo. »Kljub številnim čerem v preteklih letih je gozdarska stroka uspešno prebrodila viharne čase. Šolo odgovornega ekosistemskega gospodarjenja z gozdovi, s katero smo v Sloveniji najprej prevzeli pionirsko vlogo, danes pa smo med vodilnimi v svetu, izvaja javna gozdarska služba v Zavodu za gozdove ter Gozdarskem inštitutu,« je med drugim povedala ministrica. Ob koncu se je gozdarjem zahvalila za predano delo, ki na eni strani poteka v najlepši ‘pisarni’ v naravi in na drugi strani v izjemno težkih in nevarnih okoliščinah ter jim zaželela uspešno in varno delo še naprej.

Nagovore je spremljal pester kulturni program. Organizacijo srečanja je omogočil Gozdni sklad na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pokrovitelj srečanja pa je bilo tudi Gozdno gospodarstvo Bled.

Več informacij: Spletna stran MKGP

« Nazaj