Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Sporočilo za javnost: Teden gozdov 2018: "Gozd je kultura"

Teden gozdov je prireditev, ki že več kot 40 let, vsako leto konec meseca maja, poveže vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd in širši javnosti posebej predstavi pomen gozda in gozdarstva za blaginjo celotne družbe. Teden gozdov 2018 bo potekal med 28. majem in 3. junijem 2018, zaznamuje pa ga preko 80 prireditev in dogodkov pod skupnim naslovom »Gozd je kultura«. Gozdarstvo se s tem pridružuje obeleževanju evropskega leta kulturne dediščine 2018. Dediščina gospodarjenja z gozdom kot največjim slovenskim naravnim bogastvom je kulturna vrednota, ki je rezultat načrtnega in skrbnega dela predhodnih in današnjih generacij.

Odnos družbe do gozda je odraz njene kulture. V Sloveniji smo zavezani vrednotam trajnostnega, sonaravnega in mnogonamenskega gospodarjenja z gozdovi, ki so jih zasnovali predniki, jih prenašali iz roda v rod, sodobna gozdarska stroka pa jih naprej intenzivno razvija. V gospodarjenje z gozdom je vključeno tudi varovanje naravnih in kulturnih vrednot v gozdovih. Gozd je pogosto navdih za kulturna in umetniška dela, les pa je v izdelkih in v različnih drugih svojih rabah pogosto del slovenske kulturne dediščine.

Likovna podlaga Tedna gozdov 2018 je delo Caroline Ulaga, učenke iz Izole, ki je naslikala sliko Tišina – solze dreves v noči. S svojim likovnim delom je zmagala na evropskem likovnem natečaju organizacije FAO ob Evropskem tednu gozdov 2017. Njen motiv ponazarja stisko slovenskih gozdov, ki so jih v zadnjih letih prizadele obsežne naravne ujme.

Slovenske gozdove v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb pestijo naravne ujme v obsegu, ki ga v zgodovini ne pomnimo. Po žledolomu v februarju 2014, ko je bilo poškodovanih preko 9 milijonov m3 drevja, so v naslednjih treh, podlubniki poškodovali nadaljnjih 6,5 milijonov m3 drevja. V decembru 2017 je eno petino slovenskih gozdov dodatno prizadel še močan vetrolom, ki je poškodoval nadaljnja dobra 2 milijona m3 drevja, največ na Kočevskem, Notranjskem in Koroškem.

Sanacija posledic decembrskega vetroloma trenutno poteka pospešeno, po daljšem zastoju del v gozdu zaradi neugodnih vremenskih razmer v mesecu februarju in marcu 2018. Po najnovejših podatkih Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je bilo do 21.5.2015 posekanih za dober milijon m3 poškodovanega drevja, kar predstavlja približno polovico lesne mase, ki je bila poškodovana v decembrskem vetrolomu v gozdovih. S posekom in spravilom poškodovanih iglavcev (predvsem smreke) se zelo mudi, saj lahko podlubniki, ki se že razvijajo na poškodovanem drevju, ponovno povzročijo obsežne poškodbe gozdov, letos in v naslednjih letih. Obsežno razmnožitev podlubnikov po žledolomu v letu 2014 smo do spomladi 2018 uspeli omejiti, ob nepravočasni sanaciji novih poškodb gozdov pa se lahko zgodba ponovi.

Obnova poškodovanih gozdov poteka tako po naravni poti kot s saditvijo sadik gozdnega drevja. Skupno bo zaradi naravnih ujm v zadnjih letih potrebno obnoviti za dobrih 30.000 ha gozda, od tega s saditvijo sadik okoli 1600 ha, za kar potrebujemo skoraj 1.000 000 sadik letno. Spomladi 2018 je bilo tako posajenih 250 ha gozda s preko 450.000 sadikami gozdnega drevja. Obnova gozdov se bo nadaljevala v jeseni, težave pa so pri zagotavljanju ustreznih sadik zaradi slabega obroda semena gozdnega drevja v zadnjih letih. Zaradi ugodnih razmer v času spomladanskega cvetenja lahko letos pričakujemo bolj obilen obrod semena gozdnih drevesnih vrst.

Ob slovenskem Tednu gozdov 2018 pripravljajo Zavod za gozdove Slovenije in ostale gozdarske inštitucije vrsto prireditev in dogodkov, skupaj preko 80. Uvodna prireditev bo 26.5.2018 v Cerovem pri Grosuplju, povezali pa jo bomo z otvoritvijo nadgradnje naravoslovne krožne učne poti »Po sledeh vodomca« in vaškega jedra Cerovo, s predstavitvijo turističnega razvoja občine Grosuplje in s srečanjem Evropohod 2018. Od osrednjih dogodkov izpostavljamo še Dan odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije, Dan očarljivih rastlin v Biološkem središču v Ljubljani, otvoritev fotografske razstave mag. Ljubana Cenčiča "Haloze" v galeriji GIS, prireditev »Gozd, voda in mlinček« v Črnučah in prireditev »Gozdovi na robu mesta« v Pivoli pri Mariboru, poleg tega pa še vrsta lokalnih dogodkov od predavanj, predstavitev, vodenj skupin otrok po gozdu, kvizov, likovnih razstav, projekcij filmov do strokovnih ekskurzij in prostovoljskih akcij. Dogodki, ki so predvsem izobraževalne narave, so namenjeni širokemu krogu ljudi od otrok, mladine in odraslih do splošne in strokovne javnosti. Celoten pregled prireditev in dogodkov ob letošnjem Tednu gozdov je na voljo na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije www.zgs.si.

 

Zavod za gozdove Slovenije

 

Kontaktna oseba:

 mag. Andrej Breznikar - andrej.breznikarping@zgspong.si, tel.: 041 657 751

« Nazaj