Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Spomladanske prostovoljske akcije sajenja sadik gozdnega drevja – dež zalil že posajene sadike in prestavil akcijo Pomladimo gozdove 2022

Prebujajoča se pomlad je priložnost tudi za obnovo gozdov s sadnjo sadik gozdnega drevja, ki poteka tudi s pomočjo prostovoljcev v okviru akcij sajenja. Dve akciji - vseslovenska akcija obnove gozdov na požarišču na Cerju 19. marca in Dan sajenja medovitih rastlin 26. marca 2022 sta bili že uspešno izvedeni, tretja akcija – Pomladimo gozdove 2022, ki je bila načrtovana za soboto 2. aprila 2022 pa je zaradi napovedanega slabega vremena prestavljena na naslednjo soboto, 9. marca 2022.

V soboto 26. marca 2022 je bila na 22 gozdnih lokacijah vsej Sloveniji uspešno izvedena akcija sajenja medovitih drevesnih rastlin, s katero se je ZGS in množica prostovoljcev priključila pobudi Vseslovenskega dneva sajenja medovitih rastlin, ki jo vodi Čebelarska zveza Slovenije. Zavod za gozdove Slovenije je s pomočjo proračunskih sredstev Republike Slovenije zagotovil 10.000 sadik gozdnih drevesnih vrst, ki so primerne za sajenje v gozdno okolje in imajo ustrezno poreklo in spričevala. Gre za 15 različnih drevesnih vrst, ki so pomemben vir čebelje paše, največ pa je bilo divje češnje, jelke, smreke, gorskega javorja, lipe in kostanja. Prostovoljci, ki so se vabilu zelo množično odzvali, so posadili pripravljene sadike in se obenem tudi veliko naučili, o medovitih drevesnih vrstah, o sajenju vzdrževanju in negi medovitih dreves in gozda nasploh. Deževne padavine nekaj dni po sajenju so mlada drevesa zalile in zagotovile njihov uspešno rast.

Zaradi napovedanega slabega vremena in dežja pa je bila primorana družba Slovenski državni gozdovi, ki je ob sodelovanju ZGS v soboto 2. aprila 2022 načrtovala akcijo Pomladimo gozdove 2022, le to prestaviti za en teden in sicer na soboto 9. aprila 2022. Sajenje sadik gozdnega drevja bo letos potekalo v Kočevski Reki, pri Kidričevem, v bližini Trojan, Rakovega Škocjana in Škofje Loke (Trata) ter koncem aprila na Trnovskem gozdu v bližini vasi Trnovo.

Prostovoljce vabimo, da se akciji Pomladimo gozdove 2022 pridružijo 9. aprila med 9.00 in 11.00 uro. Skupaj bomo ponovno posadili dobrih 10.000 dreves. Več informacij je na voljo na povezavi www.sidg.si.

 Zavod za gozdove Slovenije

« Nazaj