Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Slovenski projekt obnove gozdov po naravnih ujmah izbran med finaliste Nagrade za navdihujoče projekte podeželja 2021 - glasujte zdaj!

Slovenski projekt, ki je namenjen obnovi v naravnih ujmah poškodovanih gozdov in v katerem so glavni upravičenci do sredstev lastniki gozdov in Zavod za gozdove Slovenije, je bil izmed 125 prijavljenih projektov iz držav članic EU izbran v krog 20 finalistov evropskega natečaja Nagrade za navdihujoče projekte podeželja 2021 (Rural Inspiration Awards 2021).

Natečaj je razdeljen na pet kategorij. Zmagovalci iz vsake kategorije letošnjega natečaja bodo razglašeni 25. marca 2021. Zmagovalce iz štirih kategorij bo izbrala komisija, zmagovalca v kategoriji za najbolj priljubljeno prakso pa bo izbrala evropska javnost. Vseh 20 finalistov najdete na tej povezavi.

Glasujete lahko tukaj, glas je mnogoče oddati samo enkrat.  Glasovanje se izteče 24. marca 2021.

Natečaj, že tretji po vrsti od leta 2019 dalje, organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja (ENRD) in nacionalnimi mrežami za podeželje. Tokratne teme natečaja se obračajo v prihodnost, v duhu načrtovanja nove skupne kmetijske politike in dolgoročne vizije podeželskih območij. Slovenska mreža za podeželje je prijavila 8 kandidatov, največ, kolikor je bilo možno za vsako državo članico. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je bil s projektom Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje uvrščen v kategorijo Zelena prihodnost (Green Futures).

Projekt ZGS: Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje

Vseslovenski projekt je namenjen sanaciji posledic naravnih ujm, ki so slovenske gozdove prizadele v zadnjih šestih letih. Projekt izstopa zaradi sonaravne in trajnostne zasnove širokega nabora ukrepov sanacije poškodovanega gozda. Ukrepi upoštevajo doktrino Slovenske gozdarske šole in njena ključna načela pri prilagajanju večnamenskega gospodarjenja z gozdom gozda in  na podnebne spremembe in njihove posledice. Ključno je sodelovanje širokega kroga deležnikov v gozdno-lesni verigi, tako pri načrtovanju kot izvajanju ukrepov. Projekt je bil zasnovan tako, da se je sproti prilagajal razmeram v gozdovih in gozdarstvu oz. posledicam naravnih ujm. Prav tako je projekt vpeljal vrsto novih strokovnih rešitev na področju obnove in nege gozda, s katerimi prilagajamo gozdove na podnebne spremembe in bodo uporabne tudi v prihodnosti.

Več o projektu Obnova v naravnih ujmah poškodovanega gozda in izboljšanje sposobnosti gozdov za preživetje.

Razglasitev najboljših projektov natečaja bo 25. marca 2021

Razglasitev zmagovalcev bo potekala preko spletnega dogodka v sklopu Tedna podeželske vizije (Rural Vision Week). Dogodek svečane podelitve nagrad se bo začel ob 15. uri in bo potekal v živo preko avdiovizualne povezave, ki bo znana naknadno.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

« Nazaj