Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Skupina študentov gozdarstva iz Bordeauxa obiskala Zavod za gozdove Slovenije

V ponedeljek, 14. 1. 2018 je centralna enota Zavoda za gozdove Slovenije organizirala strokovno ekskurzijo za študentke in študente gozdarske fakultete iz Bordeauxa v Franciji. Skupino 15 študentov in predstavnikov fakultete je vodil mag. Andrej Breznikar, vodja službe za gojenje gozdov ZGS. Predstavil jim je delovanje slovenskega gozdarstva in javne gozdarske službe, gozdno- in lovnogospodarsko načrtovanje v Sloveniji ter odgovarjal na številna vprašanja, ki so se pojavila med predstavitvijo.

Po uvodnem delu na centralni enoti ZGS se je ekskurzija nadaljevala v Rakovem Škocjanu, kjer so študentje na praktičnem primeru spoznali učinek, ki ga je imel katastrofalni žledolom iz februarja 2014 s svojimi posledicami na slovenske gozdove. Obiskali so gozdno površino, ki je skoraj popolnoma ogolela in na kateri je bila izvedena obnova s sadnjo. Govorili so o podrobnostih obnove gozdov v Sloveniji - udeleženci so bili presenečeni nad dejstvom, da je obnova gozdov v Sloveniji za lastnike gozdov večinoma brezplačna, saj financiranje zagotavlja ZGS bodisi z nacionalnimi sredstvi, bodisi preko Programa razvoja podeželja 2014 - 2020.

Govora je bilo tudi o strategiji, načinu gospodarjenja in ukrepih, ki jih gozdarska stroka sprejema za prilagajanje slovenskih gozdov na podnebne spremembe ter poudarili pomen ohranjanja genetske pestrosti v gozdovih in ustreznega ravnanja ob pojavu invazivnih tujerodnih vrst za prihodnost gozdov. Po končani diskusiji so si ogledali še naravni znamenitosti mali in veliki naravni most v Krajinskem parku Rakov Škocjan.

Ekskurzija, ki se je zaključila v večernih urah, je del enotedenskega študijskega obiska, v okviru katerega francoski študenti spoznavajo gozdno-lesno verigo, bioekonomijo in krožno gospodarstvo v Sloveniji. Z izobraževanjem o podnebnih spremembah in o bioekonomiji v gozdno-lesni verigi se na ZGS skupaj s partnerji iz Avstrije in Hrvaške ukvarjamo tudi v okviru evropskih projektov VET4BIOECONOMY in CIA2SFM, ki potekata pod okriljem finančnega mehanizma ERASMUS+.

« Nazaj