Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Prikaz varovalne vloge gozda pred padajočimi skalami v okviru evropskega projekta ROCKtheALPS

V sredo, 10. 4. 2019 je na Jelovici nad Železniki potekal dogodek s praktičnim prikazom varovalne vloge gozda pred padajočimi skalami.

Dogodek je potekal v okviru projekta Interreg Alpine Space ROCKtheALPS v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije ter v sodelovanju z Oddelkom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Gozdarskim inštitutom Slovenije in inštitutom IRSTEA iz Grenobla iz Francije. Namen prikaza je bilo merjenje energije in poti padajočega kamenja, ovrednotenje varovalne vloge gozda pred padajočim kamenjem in razvoj procesnega 3D modela za izračun kinetične energije skal ter višine odbojev od tal. Poskus je potekal v gozdu, ki je v državni lasti, pri poskusu pa je sodelovalo tudi podjetje Slovenski državni gozdovi, ki z njim upravlja.

Prvi dan dogodka je projektna skupina premerila in pripravila pobočje, drugi dan pa je bil namenjen prikazu za zainteresirano javnost. Pot skal, ki so jih s kopačem odrinili z vrha pobočja, so spremljale tri kamere, ki so bile nastavljene na strmini. Strokovnjaki so skale pred spuščanjem fotografirali in fotografije vnesli v program za tridimenzionalno modeliranje, ki je izračunal volumen kamnite gmote. S pomočjo pridobljenih rezultatov bodo v okviru projekta ovrednotili varovalno vlogo gozda pred padajočim kamenjem z več vidikov.

Vabilu na dogodek se je odzvalo 62 strokovnjakov s področja gozdne tehnike in ekonomike, upravljanja z gozdovi, lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij, ki delujejo v gozdnem prostoru.

Foto: Franc Šubic
Foto: Franc Šubic
Foto: Franc Šubic
« Nazaj