Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Poteka akcija "Skupaj ustavimo javorov rak!" - vabljeni k udeležbi izobraževanj in ekskurzij!

Javorov rak prizadane najvrednejši del debla. Lastnike gozdov in ostale zainteresirane v oktobru in novembru 2018 vljudno vabimo na izobraževanja in ekskurzije, ki jih v 6 območnih enotah ZGS izvajamo sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije.

Ena izmed tujerodnih vrst bolezni, ki bi lahko povzročile večjo škodo v slovenskih gozdovih, je gliva Eutypella parasitica, ki povzroča javorov rak. Javorov rak lahko prizadene vse vrste javorov, in sicer najvrednejši del debla. Večina rakov se razvije v spodnjem delu debla (do višine 2,5 m), gliva se razrašča v skorji in lesu, ki ga tudi razgrajuje. Raziskovalci navajajo skoraj 50­-odstotne izgube prodajnega volumna - bolezen je zato pomembna zaradi ekonomske pa tudi ekološke škode, ki jo povzroča. Ker je bil javorov rak v evropskem prostoru prvič odkrit in verjetno prvič vnesen v Sloveniji, je naša dolžnost, da zmanjšamo škodljivi potencial te bolezni.

Da bi omejili njegovo širjenje, v okviru projekta LIFE ARTEMIS - osveščanje, usposabljanje in ukrepanje za invazivne tujerodne vrste v gozdu v letih 2018 in 2019 izvajamo akcijo Skupaj ustavimo javorov rak!, ki bo povezala lastnike gozdov, gozdarske strokovnjake in obiskovalce narave s skupnim ciljem omejevanja te bolezni. V okviru akcije je izšla brošura Skupaj ustavimo javorov rak!, v kateri so na voljo podatki in navodila za ravnanje v primeru, da javorov rak opazite v gozdu.

Lastnike gozdov in ostale zainteresirane v oktobru in novembru 2018 vljudno vabimo na izobraževanja in ekskurzije, ki jih v 6 območnih enotah ZGS izvajamo sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije.

Termini usposabljanj in več informacij: podstran "Skupaj ustavimo javorov rak!"

 

Fotografije izobraževanja: Simon Zidar, Gozdarski inštitut Slovenije

« Nazaj