Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Poskrbimo, da bo delo v gozdu varno in učinkovito, pri obisku gozda pa spoštujmo gozdni bonton!

Delo v gozdu še vedno velja za eno najzahtevnejših in najnevarnejših, zato je zelo pomembna primerna oprema za delo v gozdu in seveda znanje ter izkušnje. K večji varnosti pri delu v gozdu znatno prispevajo sodobni gozdarski stroji (strojna sečnja, sodobne gozdarske žičnice s procesorsko glavo, ipd.). V Sloveniji deluje že kar nekaj izvajalskih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so opremljeni z najsodobnejšimi stroji za varno delo v gozdu.

Pri delu v gozdu je potrebno upoštevati pravila varnega dela in slogan »Previdno v gozdu!«. Dela v gozdu naj se lotijo le tisti, ki so za take razmere usposobljeni in primerno opremljeni – brezhibno delovno orodje in oprema sta nujno potrebna za varno ter učinkovito delo. Pri delu je obvezna uporaba osebne varovalne opreme - zaščitne čelade, zaščitnih rokavic, ustrezne obutve, zaščitnih hlač ter dobro vidnega delovnega jopiča. Del nikoli ne izvajamo sami, paziti moramo na primerno varnostno razdaljo, pred pričetkom del pa razmislimo, kako bomo ukrepali v primeru nesreče.

Sicer pa velja za vsa nevarna dela, da hitrost ne prispeva k varnosti. Poudariti je tudi potrebno, da je v gozdu še veliko poškodovanih dreves zaradi posledic naravnih ujm in da je ponekod prehodnost zaradi odmrle lesne mase ter marsikje sproženega pomlajevanja otežena.

V povprečju zadnjih let znaša število mrtvih pri delu v gozdu med nepoklicnimi izvajalci del 11,8. V tem času je bilo na eno smrtno nesrečo v zasebnih gozdovih posekanih 375.000 m3 lesa, to pa pomeni več kot 3,5-krat več lesa kot pred letom 1994. To je podatek, ki jasno kaže, da se je varnost pri delu v obravnavani populaciji v primerjavi s preteklostjo povečala, čeprav je nekoliko naraslo tudi absolutno število smrtnih nesreč.

Čemu pripisati večjo varnost pri delu v gozdu:

  • v prvi vrsti so pomembne razne oblike izobraževanj in usposabljanj – od leta 1994 se je usposabljanj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem, ki jih organizira Zavod za gozdove Slovenije, udeležilo okoli 50.000 udeležencev;
  • povečala se je uporaba osebne varovalne opreme;
  • na trgu je vedno več izvajalskih podjetij, ki izvajajo dela v gozdu;
  • povečala se je uporaba strojne sečnje.

 

Gozdni bonton: »Skrbno z gozdom!«

S toplejšimi dnevi vse več ljudiodpravlja v gozdove z namenom sprostitve in rekreacije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo im prehrano in Zavod za gozdove Slovenije ob tem  poudarjata nujnost spoštovanja Gozdnega bontona. Ta v okviru desetih točk obiskovalce gozdov posebej izpostavlja, da smo v gozdu gostje gozda in njegovega lastnika.

Z gozdovi torej ravnajte spoštljivo. Zavedajte se, da so preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj. Pri preživljanju časa v gozdu imejte zato v mislih:

  • Ob obisku sem gost gozda in njegovega lastnika.
  • Gozd je moj prijatelj, z njim ravnam spoštljivo.
  • Doživljam ga z vsemi čutili.
  • Upoštevam navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v predpisih in na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.
vir: MKGP
« Nazaj