Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Poškodbe gozdov po obilnem sneženju na območju Črne na Koroškem 11. 10. 2020

V nedeljo, 11. 10. 2020, je Koroško prizadelo obilno sneženje, ki je največ preglavic povzročilo na območju občine Črna na Koroškem. Zapadlo je od 15 – 20 cm snega. Kljub temu, da so bila drevesa listavcev v času sneženja še večinoma olistana, po ocenah Območne enote ZGS Slovenj Gradec obseg poškodb ne presega obsega, ki nastane ob vsakem obilnejšem sneženju.

Na območju občine Črna na Koroškem je poškodovanih dreves po prvi oceni za okoli 600 m3, od tega je tretjina iglavcev. Več poškodb je na listavcih. Poškodb je več na gozdnih robovih, zlasti ob cestah in drugih linijskih objektih. Med poškodbami prevladujejo polomljene ali povite krošnje. Drevesa, ki so nagnjena ali podrta, bo potrebno posekati oziroma pospraviti. 

Kljub razmeroma majhnim poškodbam pa razpršene polomljene smreke na tem območju še dodatno poslabšujejo stanje gozdov, ki so oslabljeni zaradi posledic vetrolomov iz zadnjih let in posledično prenamnožitve smrekovih podlubnikov. Če podrtice smrek ne bodo pravočasno odkrite in pospravljene, so lahko vzrok za pojav večjih žarišč podlubnikov na okoliških smrekah. Lastnike gozdov pozivamo, da pregledujejo svoje gozdove, o morebitnih poškodbah obvestijo revirnega gozdarja in se čim prej lotijo sanacije posledic snegoloma.

Več informacij:

« Nazaj