Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Obvestilo lastnikom in obiskovalcem gozdov

Tako kot vse ostale rastline, je tudi gozdno drevje v stresu zaradi visokih temperatur in pomanjkanja padavin v letošnjem letu. Na takšne razmere so občutljive vse drevesne vrste, če posebej pa tiste s plitvimi koreninskimi sistemi (smreka) in drevje na področjih, ki so jih v preteklem času prizadele ujme (vetrolomi, žarišča lubadarja, požarišča, snegolomi).

Prosimo in pozivamo lastnike, ki imajo v gozdu smreke, da v poletnem času redno pregledujejo svoj gozd in so še bolj pozorni na morebitne znake napada lubadarjev (rjava črvina ob koreničniku pod smreko, spreminjanje iglic v rdečkasto barvo, sušenje in odpadanje iglic, prekomerno smolenje v srednjem delu drevesa). Ob pojavu takšnih znakov, naj obvezno obvestijo svojega revirnega gozdarja oz. gozdarko in naj ne čakajo na izdajo odločbe, temveč takoj pričnejo s sanacijo - posekom in odvozom napadenega lesa. V vročini je razvoj lubadarjev še hitrejši, zato je hitro pospravilo napadenega lesa ključno, da se škode ne širijo naprej.

Lastnike in vse ostale uporabnike naravnega okolja pozivamo, naj ne kurijo v naravi, če ne gre za namenska in nadzorovana kurišča, ker je zaradi suhega okolja velika požarna ogroženost.

Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kranj

« Nazaj