Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Na Roški pešpoti potekala 6. Pohod po medvedovih stopinjah in otvoritev vhodnega portala v pragozd Rajhenavski Rog

V kočevskih gozdovih je po Roški pešpoti v soboto, 20. 4. 2019, potekal 6. Pohod po medvedovih stopinjah, katerega častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Letos se je pohoda udeležilo več kot 2100 pohodnikov.

Pohod po medvedovih stopinjah, rekreativni dogodek, ki ga v sodelovanju z Občino Kočevje in drugimi partnerji organizira Območna enota Kočevje Zavoda za gozdove Slovenije, slovi kot eden izmed najtežjih rekreativnih pohodov v Sloveniji - tisti pohodniki, ki prehodijo celotno dožino, v enem dnevu premagajo razdaljo 64 kilometrov in naredijo več kot 2200 metrov višinske razlike.

Posebnost letošnjega pohoda je bila otvoritev vhodnega portala v pragozd Rajhenavski Rog - svečani gost otvoritve je bil Borut Pahor, predsednik države. Idejno skico oziroma model lesenega portala, ki z obliko nakazuje na zavezanost varovanju narave, je v sodelovanju z gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije in podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o. pripravil akademski kipar Marko Glavač.

Pohodnike in druge udeležence prireditve je v uvodu nagovoril Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, ki je izpostavil, da na kočevskem območju leži kar 6 od 12 zaščitenih pragozdnih ostankov v Sloveniji in opisal zgodovino pragozda Rajhenavski rog, ki ga je iz rednega gospodarjenja z gozdovi že leta 1892 izločil gozdar dr. Leopold Hufnagl. Posebej je poudaril neprecenljivo vlogo pragozdov za ohranjanje biotske prestrosti in za gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji.

Zlatko Ficko je povedal, da se v podjetju Slovenski državni gozdovi d.o.o. dobro zavedajo pomena ekoloških in socialnih funkcij gozdov, ki jih skozi svojo dejavnost podpirajo in pomagajo uresničevati, dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje, pa je izpostavil pomen varovanja in ohranjanja okolja za trajnostni razvoj občine. Predsednik države Borut Pahor je v osrednjem nagovoru poudaril velik pomen gozdov za ljudi, gozdarjev, ki skrbijo za gozd in ob prihajajočem Dnevu Zemlje posebej izpostavil pomen pragozdov za prihodnost.

« Nazaj