Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Na Gorenjskem v okviru projekta LIFE Lynx izpuščenih prvih 5 risov

V ponedeljek in sredo, 26. in 28. aprila 2021, sta v okviru projekta LIFE Lynx, katerega cilj je dolgoročna ohranitev populacije risa v Alpah in Dinaridih, v gorenjskih gozdovih potekala izpusta risov v naravo.

Skupaj je bilo v tem tednu v naravo izpuščenih pet risov, dva na območju Jelovice in trije na Pokljuki. Kot prva dva risa so na območju Lovske družine Nomenj Gorjuše na Gorenjskem v naravo izpustili risa Zoisa in Aido. Čez dva dni pa so sledili še izpusti treh risov na območju Triglavskega narodnega parka: Lenke, Julije in Trisa. Izpuščeni risi so bili v Slovenijo pripeljani iz Romunije in Slovaške.

Izpusti risov na območju Gorenjske so izjemnega pomena, saj območje predstavlja stičišče med Dinaridi in Alpami. Sveži geni bodo omogočili dolgoročno preživetje dinarsko-JV alpske populacije in vzpostavitev povezave s populacijami risov v Alpah. Rok Černe, koordinator projekta LIFE Lynx iz Zavoda za gozdove Slovenije, je ob izpustitvi prvih risov povedal: “Danes smo naredili prvi korak k uresničitvi cilja dolgoročnega ohranjanja risa v tem delu Evrope. Našo trenutno izolirano populacijo v Dinaridih želimo povezati s sosednjimi populacijami risa v Alpah. Z doselitvami risov na Gorenjsko bo omogočena povezava z risi v Italiji, Avstriji in dolgoročno Švici. Samo večje povezane populacije omogočajo ustrezen pretok genov in risom zagotavljajo dolgoročen obstoj.“

Izpustov so se udeležili predstavniki institucij, ki so z nagovori pospremili izpuste risov: mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor Republike Slovenije, mag. Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, mag. Janez Rakar, direktor Triglavskega narodnega parka, Jože Sodja, župan občine Bohinj, Peter Benedik, starešina lovske družine Nomenj - Gorjuše in Peter Prevc, ambasador projekta LIFE Lynx. Izpustov so se udeležili tudi predstavniki medijev, kar priča o velikem zanimanju javnosti za ohranjanje risov v slovenskih gozdovih.

Minister mag. Andrej Vizjak je v svojem nagovoru poudaril, da je ris trenutno verjetno najbolj ogrožen sesalec v Sloveniji, in da so aktivnosti za njegovo dolgoročno ohranjanje v slovenskih gozdovih nujne. Izpostavil je projekt LIFE Lynx kot primer dobre prakse, s katerim je Slovenija za izpeljavo ciljev zapisanih v nacionalnih strateških dokumentih pridobila sredstva EU. Mag. Janez Logar pa je ob izpustih risov povedal, da je poslanstvo ZGS ohranjanje naravnih ekosistemov in njihova trajnostna raba, vanj pa sodi tudi trajno ohranjanje zavarovanih vrst v gozdovih. "Ris je slovenska avtohtona vrsta in je pomemben del gozdnega ekosistema, ter je izrazito nekonflikten - v preteklih letih smo beležili približno 1 škodni primer po risu letno," je še dodal.

Več informacij: spletna stran projekta LIFE Lynx

« Nazaj