Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Mednarodno srečanje ob 30 letnici ustanovitve Pro Silva Europe

V Radljah ob Dravi, na Pohorju in v Celju pod geslom: "Gozdovi prihodnosti, od znanosti k ljudem." od 11. do 14. septembra 2019 poteka jubilejna konferenca ob 30 letnici ustanovitve združenja ProSilva Europe.

Organizacija Pro Silva Europe, katere poslanstvo je razvoj in popularizacija sonaravnega in ekonomičnega gospodarjenja z gozdovi, danes deluje v več kot 25 državah. Ob ustanovitvi pred 30 leti in pozneje, ko se je ta organizacija širila po državah Evrope, je bilo pri delovanju po njenih načelih vedno v ospredju sonaravno in ekonomično gojenje gozdov.

V torek, 10. 9. 2019 je v Dvorcu Radlje ob Dravi potekala novinarska konferenca, na kateri so spregovorili: Anton Lesnik, predsednik organizacije Pro Silva Slovenija, glavne organizatorice konference; prof. dr. Jurij Diaci, član Upravnega odbora Pro Silva, predsednik Pahernikove ustanove in vodja katedre na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani; mag. Alan Bukovnik, župan Občine Radlje ob Dravi; Alenka Verdinek, kustosinja v Koroškem pokrajinskem muzeju; Jože Prah, predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji in mag. Robert Režonja, direktor Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

V četrtek 12. septembra 2019, je v Radljah ob Dravi potekala slavnostna otvoritev jubilejnega srečanja ob 30 letnici Pro Silve, ki se je neuradno začelo že dan prej, s postavitvijo temeljnega kamna Centra za sonaravno gospodarjenje z gozdovi. Celotno srečanje je zaznamovalo povezovanje in sodelovanje, ne samo med pro Silvo, Pahernikovo ustanovo in lokalno skupnostjo, ampak tudi s Koroškim pokrajinskim muzejem, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za kulturo ter drugimi institucijami. Posebej sta bila izpostavljena dva prisotna ustanovna člana Bela Varga z Madžarske in Hubert Dolinšek s Slovenije. Posebna zahvala je bila namenjena tudi vsem sodelujočim organizacijam pri izvedbi srečanja Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Ministrstvu za kulturo; Občini Radlje ob Dravi; Pahernikovi ustanovi; Zavodu za gozdove Slovenije; Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani; Gozdarskemu inštitut Slovenije; Družbi Slovenski državni gozdovi; Mestni občini Celje; Občini Ribnica na Pohorju in Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave.

Na otvoritvi je prisotne najprej nagovoril predsednik Pro Silva dr. Eckart Senitza: »Ponosen sem, da sem danes v Sloveniji, kjer se je začela oblikovati ideja o ustanovitvi združenja in je tradicija sonaravnega gospodarjenja z gozdom še danes pomemben del lokalne skupnosti in nacionalne zakonodaje.« Sledil je pozdrav lokalnega gostitelja mag. Alana Bukovnika, župana Občine Radlje ob Dravi, ki se je posebej zahvalil obema ministrstvoma in Pahernikovi ustanovi: »Hvala vsem, da so s sredstvi in tudi drugače podprli Center za sonaravno gospodarjenje z gozdom in seveda dvojezično razstavo Gozdarstvo v sozvočju z gozdom / Forestry in harmony with nature.« Udeležence konferenc je posebej pozdravila tudi dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo: »Pomemben del našega delovanja je povezan tudi z varovanjem z naše dediščine in v ponos nam je bilo, da smo lahko sodelovali pri postavitvi razstave, ki Slovenijo in slovenske gozdarje postavlja v sam vrh sonaravnega gospodarjenja z gozdom.« Uradni del nagovorov je zaključil Damjan Stanonik, državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Velik izziv za sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdovi je tudi iskanje širšega trajnostnega ravnotežja med številnimi interesi v gozdu (npr. med obiskovalci in lastniki gozdov). Oblikovati bo treba specifične pristope sonaravnega gospodarjenja z gozdovi tudi za socialne in ekološke funkcije gozdov.«

V okviru konferenčnega dela z vodilno temo Gozdovi prihodnosti – povezovanje znanosti in prakse so primere dobrih praks predstavili prof. dr. Klaus Puetmann, z državne univerze Oregon (ZDA) s predavanjem Sodobne raziskave na področju ekološkega gozdarstva, od oblikovanja problemov do diseminacije; dr. Peter Ammann, Fachstelle Waldbau, FWB, Lyss (Švica) s predavanjem Vključevanje praktikov v akademske raziskave za izboljšanje sonaravnega gozdarstva in prof. João Paulo Fidalgo Carvalho s predavanjem Trideset let Pro Silva Europe in izzivi za prihodnost. Konferenčni del se je zaključil z diskusijo o prioritetah raziskav in prenosu izsledkov v prakso, v okviru katere so udeleženci izpolnjevali tudi spletno anketo in razpravljali o rezultatih.

V dvorani srečanja je bila postavljena tudi mednarodna razstava »Tripe Wood«, ki predstavlja dobre prakse kulture lesene gradnje v alpskem  prostoru in je namenjena promociji kakovostne lesene gradnje, saj prikazuje različnost uporabnosti stavb oziroma objektov iz lesa. Jubilejno srečanje združenja ob 30 letnici Pro Silve se je nadaljevalo s strokovnimi ekskurzijami, ki so potekale v Pahernikovih in Mislinjskih gozdovih, Mestnemu gozdu Celje, Lehnu na Pohorju in z ogledom Sgermove smreke, najvišje navadne smreke v Evropi.

Gradiva:

« Nazaj