Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Letos četrtič izvajamo Nacionalno gozdno inventuro

Obširen vseslovenski popis poleti in jeseni bodo opravljale terenske ekipe iz Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije. Na terenu bodo na 760 vzorčnih ploskvah zbirale številne podatke o rastiščih, gozdnih sestojih in dendrometrijskih znakih živega in odmrlega drevja.

Spremljanje stanja gozdov v okviru Monitoringa gozdov in gozdnih ekosistemov (MGGE) na sistematični mreži 4 km × 4 km se je začelo z letom 2000. Do danes se je ponovilo še dvakrat, v letih 2007 in 2012. Tudi letos bodo obširen vseslovenski popis poleti in jeseni opravljalo terenske ekipe iz Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije. Na terenu bodo ekipe na 760 vzorčnih ploskvah zbirale številne podatke o rastiščih, gozdnih sestojih in dendrometrijskih znakih živega in odmrlega drevja.

Večina kazalnikov Monitoringa gozdov in gozdnih ekosistemov se je tekom let razvijala skladno z razvojem potreb po podatkih in tehnik monitoringa. Za usmerjen razvoj je bil zelo pomemben vpliv številnih mednarodnih priporočil, procesov in projektov, zato je slovenski popis danes mednarodno primerljiv in metodološko harmoniziran.

Zbrani podatki o stanju slovenskih gozdov bodo namenjeni odločevalcem in splošni javnosti ter mednarodnim zbirkam podatkov o gozdovih.

Nedavno pa je izšlo tudi najnovejše Poročilo o spremljanju stanja gozdov 2017, ki ga lahko najdete na povezavi.

Več: Gozdarski inštitut Slovenije

« Nazaj