Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Jesenska obnova v slovenskih gozdovih poteka s kontejnerskimi sadikami

Za izvedbo obnove po naravnih nesrečah poškodovanih gozdov, ki se izvaja v oktobru 2020, je Zavod za gozdove Slovenije zagotovil 180.650 sadik smreke, bukve in macesna. Jesenska sadnja v letošnjem letu prvič poteka pretežno s kontejnerskimi sadikami.

Kontejnerske sadike (vzgoja in transport sadik poteka v posodah oz. kontejnerjih) v primerjavi s sadikami klasične vzgoje omogočajo večjo uspešnost obnove ter so primerne za uporabo skozi obdobje celotnega leta. Nakup sadik, ki so za lastnike gozdov brezplačne, omogoča Program razvoja podeželja 2014 - 2020.

Sadike smreke in bukve so slovenskega porekla, pri vzgoji sadik bukve pa je bila posebna pozornost namenjena genetski pestrosti, saj semenski material prihaja iz petih različnih provenienčnih območij. Prvič je bila odobrena tudi uporaba sadik macesna iz Avstrije, za katere je Gozdarski inštitut Slovenije izdal pozitivno mnenje za uporabo v alpskem in pohorskem provenienčnem območju.

Zavod za gozdove Slovenije je za potrebe spremljanja uspešnosti sadnje razvil tudi namensko digitalno aplikacijo. Razvoj poteka v okviru razvojnih aktivnosti javne gozdarske službe in mednarodnega projekta LIFEGENMON.

Povezave:

Foto: objekt kontejnerske sadnje na območju ZGS OE Ljubljana

« Nazaj