Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Gozdarji ZGS na delavnici o gozdnem semenarstvu v Lovniku pri Poljčanah

V četrtek, 8. 11. 2018 je v Lovniku pri Poljčanah Gozdarski inštitut Slovenije (GIS) v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS) organiziral delavnico o gozdnem semenarstvu, ki se je udeležilo več kot 50 predstavnikov strokovnih deležnikov s področja gozdnega semenarstva in širše verige gozdnega reprodukcijskega materiala. Delavnica je potekala v okviru projekta LIFEGENMON - razvoj sistema monitoringa genetske pestrosti gozdov.

Delavnica je bila sestavljena iz kabinetnega, terenskega in skupinskega dela. Prvi del je odprla prof. dr. Hojka Kraigher, ki je v uvodnem nagovoru poudarila pomen javne gozdarske službe za panogo in izrazila veselje nad velikim odzivom ZGS in drugih deležnikov na vabilo. Mag. Alenka Korenjak iz MKGP je poudarila pomen področja gozdnih genskih virov v luči podnebnih sprememb in raziskovalnih projektov, še posebej ciljnih raziskovalnih projektov in Programa razvoja podeželja (PRP), ki v Sloveniji v veliki meri zagotavlja sredstva za obnovo gozdov s sadnjo po vremenskih ujmah. Mag. Andrej Breznikar iz ZGS je v uvodnem nagovoru poudaril velik pomen področja gozdnega semenarstva in drevesničarstva ter gozdnih genskih virov pri obnovi gozdov po vremenskih ujmah, predvsem za zagotavljanje primernega genetskega oz. gozdnega reprodukcijskega materiala (GRM), da bo lahko kljuboval izzivom prihodnosti.

Sledile so predstavitve strokovnjakov iz ZGS in GIS z naslednjimi naslovi: Sistem načrtovanja v gozdnem semenarstvu in drevesničarstvu, provenienčna območja in financiranje gozdne semenarske in drevesničarske dejavnosti (Z. Grecs, M. Minić); Sosledje procesov od odobritve semenskega objekta do glavnega spričevala, vključno z evidencami v okviru ZGS (H. Kraigher), Genetska pestrost in semenarstvo (M. Westergren); Laboratorijske metode pri identifikaciji izvora in pestrosti gozdnega reprodukcijskega materiala (M. Bajc) in Postopki v semenskih plantažah, registracije plus dreves in certificiranje klonskega materiala (G. Božič).

V okviru terenskega dela so udeleženci delavnice obiskali semenski sestoj na Boču, ki obsega preko 200 hektarov gozda in je predviden za zagotavljanje semena jesena, gorskega javorja, ostrolistnega javorja in gorskega bresta. Tam so si na praktičnem primeru ogledali odobritev semenskega objekta in postopki v okviru strokovnega nadzora. Ob koncu predvidenih aktivnostih se je razvila tudi živahna strokovna debata.

Po končanem terenskem delu so se udeleženci delavnice razdelili v delovne skupine, v katerih so s podporo moderatorjev iskali probleme in rešitve za naslednja področja: sistem obveščanja o obrodu, so-financiranje gozdne semenarske in drevesničarske dejavnosti, organizacija komuniciranja med lastniki, dobavitelji in izvajalci strokovnega nadzora, motiviranje deležnikov v procesu evidentiranja in poročanja ter vloga strokovnega nadzora in inšpekcije ob certifikaciji GRM. Rezultat skupinskega dela delavnice so zaključki delavnice, v katerih je začrtana smiselna pot razvoja področja. Zaključki bodo v celoti dostopni na spletni strani projekta.

Strokovna delavnica je druga v seriji dogodkov na temo gozdne genetike, ki jih Gozdarski inštitut Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije organizirata v okviru projekta LIFEGENMON.

Povezavi: Program delavnice | spletna stran projekta LIFEGENMON

Preberi več:

« Nazaj