Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Evropski teden gozdov 2019: Gozdovi in krožno gospodarstvo

V tednu med 4. in 8. novembrom 2019 obeležujemo 5. Evropski teden gozdov, ki je bil na pobudo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Ekonomske komisija Združenih narodov za Evropo (UN/ECE) prvič organiziran leta 2008. Tema letošnjega Evropskega tedna gozdov je Gozdovi in krožno gospodarstvo, osrednji dogodek pa je srečanje Forêt2019, ki trenutno poteka v Ženevi.

Ključna sporočila

Evropski gozdovi – ključ do blaženja podnebnih sprememb

Gozdovi so najpomembnejše kopensko skladišče ogljikovega dioksida. 400 milijard dreves v Evropi absorbira skoraj 9 % celotnih emisij toplogrednih plinov. Leseni izdelki skladiščijo vezani ogljik do konca svoje življenjske dobe.

Evropski gozdovi – pomemben gospodarski sektor

Gozdarstvo in z gozdom povezano gospodarstvo v Evropi zaposluje približno 3,5 milijona ljudi in ima preko 500 milijard € letnega prometa. Evropska unija in gozdarska industrija že dalj časa vlagata v razvoj tehnologij za uporabo proizvodnih ostankov in stranskih produktov v inovativne in obnovljive izdelke, ki so ključni za razvoj krožnega gospodarstva.

Evropski gozdovi – vir obnovljivih materialov s širokimi možnostmi uporabe

Gozdovi so pomemben vir obnovljivih naravnih surovin. Kot taki, gozdni oz. lesni izdelki prispevajo k znižanju uporabe in opustitvi materialov, ki onesnažujejo okolje in prispevajo k podnebni problematiki. Gozdne vrednostne verige so raznolike: od lesene gradnje do proizvodnje tekstila in bioplastike.

O gozdovih in krožnem gospodarstvu

Krožno gospodarstvo je ključno za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Njegov cilj je učinkovita uporaba materialov in storitev s ciljem zagotavljanja čim daljšega ohranjanja vrednosti proizvodov, materialov in virov v gospodarstvu ter zmanjšanje nastajanja odpadkov na minimum. Za krožno gospodarstvo je pomembno tako, da se ne zanaša na fosilna goriva in neobnovljive materiale z velikim okoljskim odtisom, kot tudi, da povečana proizvodnja izdelkov iz naravnih (t.i. »bio-«) surovin ne tekmuje s proizvodnjo hrane in ne vpliva negativno na ekosisteme in podnebje.

Z vidika krožnega gospodarstva vsako posekano drevo ponuja vir za široko paleto izdelkov in materialov, ki temeljijo na obnovljivih virih in jih je mogoče ponovno uporabiti in reciklirati. Ob tem moramo upoštevati, da je proizvodnja lesa oz. lesne biomase le ena izmed številnih funkcij, ki jih zagotavljajo gozdni ekosistemi. Gozdovi nam zagotavljajo vse svoje funkcije oz. storitve le, če z njimi gospodarimo na trajnostni način.

Gozdovi so ključnega pomena za regulacijo podnebja, upravljanje z vodnimi viri, ohranjanje biotske raznovrstnosti in kulturnih vrednot ter za lokalni razvoj. Gozdni ekosistemi so vir izdelkov, ki temeljijo na naravnih in obnovljivih materialih, ki lahko nadomestijo fosilna goriva in druge neobnovljive vire.  Zato so gozdarstvo in z gozdovi povezane gospodarske panoge strateškega pomena za razvoj krožnega gospodarstva. Nove tehnologije, poslovni modeli in vzorci porabe ustvarjajo priložnosti, ki gozdnim proizvodom omogočajo veliko večji prispevek k gospodarstvu v primerjavi s tradicionalno vlogo gozdnega sektorja kot ponudnika lesa, papirja, celuloze in energije.

Pri krožnem gospodarstvu ne gre za sektorje, temveč za vrednostne verige. Ključna vloga gozdarskega sektorja v krožnem gospodarstvu je v tem, da zagotavlja les, naravno surovino in strateški vir, ki ga je mogoče uporabiti za ustvarjanje več naprednih, ponovno uporabnih in recikliranih materialov. Ti materiali so lahko uporabljeni v različnih vrednostnih verigah in preoblikujejo številne strateške sektorje gospodarstva, kot sta gradbeništvo in proizvodnja (npr. avtomobilska industrija, industrija gospodinjskih aparatov in informacijske tehnologije, tekstilna in embalažna industrija, …). Primeri nastajajočih gozdno-lesnih vrednostnih verig so: lesena gradnja, proizvodnja tekstila in bioplastike.

Evropska projekta BIO4ECO in VET4BIOECONOMY

Na Zavodu za gozdove Slovenije trentuno na temo gozdov in krožnega gospodarstva potekata projekta BIO4ECO, v okviru katerega v sodelovanju z deležniki poteka priprava akcijskega načrta glede trenutnih in pričakovanih izzivov s področja politik rabe bio-energije in VET4BIOECONOMY, v okviru katerega razvijamo izobraževalni modul za gozdarske strokovnjake in širšo javnost s področja krožnega gospodarstva in bioekonomije. Več informacij o poteku projektov lahko izveste na njihovih spletnih straneh.

« Nazaj