Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Evropski forum ThinkForest v Pragi na temo soočanja z naravnimi ujmami in njihovimi posledicami v gozdovih

Na srečanju strokovnjakov in odločevalcev na področju gozdov v Pragi je 4. aprila 2019 potekal forum ThinkForest, na katerem je direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem predstavil soočanje slovenske gozdarske stroke z ujmami, ki so slovenske gozdove prizadele v zadnjih letih.

Forum ThinkForest deluje v okviru Evropskega gozdarskega inštituta (EFI), predseduje pa mu Göran Persson, ki je bil deset let predsednik švedske vlade, zadnja leta pa uspešno gradi mostove med znanstveniki in politikami na področju varstva okolja, še posebej gozdov, ob pričujočih podnebnih spremembah. Na srečanju, ki je potekalo na visokem strokovno-političnem nivoju, je sodelovalo več kot 150 udeležencev iz 48 držav - poleg češkega ministra za kmetijstvo so se ga udeležili predstavniki mnogih ministrstev, različnih strokovnih inštitucij, splošne javnosti in medijev.

Udeleženci foruma so obravnavali teme, povezane z aktualnimi problemi in prihodnostjo gozdov. Predstavitve in debate so potekale v znamenju izmenjave znanj in izkušenj ter sodelovanja, saj procesi, ki se dogajajo v gozdovih danes, niso predmet samo posameznih držav ali samo gozdarjev -  potekajo na regionalnem ali globalnem nivoju in z njimi se je potrebno soočati v enakem merilu. Evropski gozdovi predstavljajo 5% od vseh svetovnih gozdov, zagotavljajo pa kar 20% ponora ogljikovega dioksida (CO2) - podatek priča o njihovem izjemnem pomenu za blaženje posledic podnebnih sprememb v Evropi in svetu.

Bogate slovenske izkušnje pri soočanju z naravnimi ujmami je na vabilo organizatorja kot primer dobre prakse predstavil tudi Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. Forum v Pragi predstavlja osnovo za ministrsko konferenco v letu 2020, ki bo namenjena zagotovitvi skupne evropske gozdarske politike v dobro gozdov in družbe v prihodnosti.

Povezave (v angleščini):

« Nazaj