Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Delovni sestanek projekta GreenRisk4ALPs v Gozdu Martuljku

Ekipa projekta GreenRisk4ALPs z Zavoda za gozdove Slovenije je v sodelovanju z Občino Kranjska Gora, Oddelkom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakulteto Univerze v Ljubljani ter z inštitutom EURAC, projektnim partnerjem iz Bolzana, v četrtek, 17. 9. 2020, pripravila delovni sestanek v prostorih gasilskega doma Gozd Martuljek.

Sestanek je bil del participativnega procesa, v katerega so vključeni pomembnejši deležniki in strokovnjaki s področij obvladovanja naravnih nevarnosti. Obravnavali so metodologijo hitre ocene naravnih nevarnosti in upravljanja z njimi (razvita v projektu), katere cilj je ugotoviti stopnjo pripravljenosti na obvladovanje tveganja, ki jih predstavljajo naravne nevarnosti. Obravnavani so bili tudi ukrepi in viri, ki so na razpolago pri upravljanju tveganj in kje so v prihodnje potrebne izboljšave. Na sestanku je sodelovalo 11 glavnih deležnikov in strokovnjakov iz območja občine Kranjska Gora ter predstavniki sodelujočih partnerjev projekta.

Sestanek je bil razdeljen v tri dele. V prvem sta bili predstavljeni metodologija in način dela, ter izbrani dve poglavitni naravni nevarnosti iz nabora, ki je bil predhodno predlagan in ki po mnenju udeležencev predstavljata močnejšo grožnjo na območju občine Kranjska Gora. Udeleženci so izbrali nevarnosti padajočega kamenja in drobirskih tokov. V drugem delu je bila izvedena ocena tveganj, ki je potekala v okviru devetih vsebinskih sklopov: (1) analiza nevarnosti in tveganja, (2) raba tal in prostorsko načrtovanje, (3) tehnični ukrepi, (4) varovalni in zaščitni gozdovi, (5) obveščenost o tveganjih, (6) sistemi za zgodnje obveščanje, (7) odziv, (8) okrevanje/ sanacija in (9) prilagajanje podnebnim spremembam.

V zaključku sestanka so bili predstavljeni rezultati analize, ki so pokazali prednosti in morebitna izboljšanja sistema upravljanja z izbranimi naravnimi nevarnostmi ter zaščite in reševanja na območju občine Kranjska Gora.

 

« Nazaj