Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Delavnica projekta BIO4ECO: Trenutni izzivi na področju oblikovanja strategij učinkovite rabe lesne biomase

V okviru projekta BIO4ECO programa sodelovanja Interreg Europe smo v Ljubljani 21.6.2018 izvedli participativno delavnico z naslovom “Trenutni izzivi na področju oblikovanja strategij učinkovite rabe lesne biomase”.

Na delavnici je sodelovalo je 20 udeležencev, predstavnikov Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Biotehniške fakultete oddelka za gozdarstvo, Gozdarskega inštituta, Zavoda za gozdove, biomasnih podjetij ter nekaterih drugih organizacij.

Po kratki predstavitvi projekta in dosedanjih aktivnostih, je vodja delavnice Jurij Beguš predstavil namene delavnice, ki so bili: ­

  • identificirati bistvene prepreke, ki zavirajo učinkovito rabo lesne biomase,
  • ­pregledati uspešnost instrumentov spodbujanja učinkovite rabe lesne biomase ter ­
  • poiskati načine za doseganje večje socialne sprejemljivosti rabe lesne biomase.

Strokovni uvod v delavnico je bilo predavanje Uroša Habjana z Ministrstva za infrastrukturo z naslovom »Spodbujanje učinkovite uporabe lesne biomase v Sloveniji«. Sledila je delavnica z uporabo participativnih metod, preko katerih so udeleženci ocenjevali trenutno stanje rabe lesne biomase v Sloveniji, dali predloge za izboljšanje stanja, ugotavljali pomembnost predlaganih predlogov ter za nekatere predloge izdelali akcijski načrt.

Predvidene akcije so bile: drugačna davčna politika, strategija države v podporo rabe lesne biomase, ozaveščanje, promocija, izobraževanje, prepoved izvoza visoko kvalitetnega nepredelanega lesa, interesna združenja. Rezultati delavnice so bili predstavljeni vsem udeležencem, v prihodnosti pa bodo podrobneje analizirani, kar bo podlaga za strukturirano izdelavo strategije in akcijskega načrta.

Več informacij: Projekt BIO4ECO

« Nazaj