Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Bukve rjavijo zaradi namnožitve bukovega rilčkarja skakača

Po olistanju bukve v letošnjem letu smo na nekaterih območjih Slovenije, zlasti z Dolenjske, Zasavske in Savinjske regije, začeli opažati poškodbe bukovih listov - rjavenje, objedenost listov, ponekod tudi prisotnost listnih uši.

Poškodbe na bukovih listih posledica namnožitve žuželke - bukovega rilčkarja skakača (Orchestes fagi, sin. Rhynchaenus fagi).

Namnožitve bukovega rilčkarja skakača se pojavljajo v dolgih in nepravilnih presledkih in trajajo razmeroma kratek čas. Zadnja namnožitev je bila na nekaterih območjih Slovenije v letih 2014 in 2015. Bukve s poškodovanimi listi bodo naslednje leto spet normalno odgnale. Lahko da se bodo poškodbe zaradi rilčkarja pojavljale nekaj zaporednih let, a to ne bo ogrozilo vitalnosti bukve. Volnate, bele uši na bukovih listih so bukove listne uši (Phyllaphis fagi). Tudi te večje oslabelosti bukovih dreves ne bodo povzročile.

Več informacij o navedenih in drugih škodljivcih gozdnega drevja lahko najdete na spletnem portalu Varstva gozdov Slovenije www.zdravgozd.si.

Lastnikom in obiskovalcem gozdov se zahvaljujemo za pozorno opazovanje zdravja gozdov in posredovanje opažanj.

 

« Nazaj