Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

BIO 25 med 10 najboljšimi oblikovalsko-arhitekturnimi dogodki v letu 2017

25. bineale oblikovanja (BIO 25) je bil uvrščen med 10 najboljših oblikovalsko-arhitekturnih dogodkov v letu 2017 po izboru mednarodne revije Metropolis. Zavod za gozdove Slovenije je v sodelovanju z družbo Slovenski državni gozdovi d.o.o. in občino Kočevje na BIO 25 sodeloval v epizodi "Zavzetje gozdov", v kateri so mednarodne skupine oblikovalcev skozi različne instalacije raziskovale odnos človeka do gozda. Najbolj odmevna instalacija epizode je bila postavitev lončene peči v gozdu, ki jo je skupina umetnikov z namenom približati gozd skupnosti, postavila v gozd, natančneje k Rožnemu studencu v kočevskih gozdovih.

BIO – Bienale oblikovanja, ki ga prireja Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je mednarodna platforma za nove pristope v oblikovanju, ki je bil ustanovljen leta 1963 kot prvi oblikovalski bienale v Evropi. Od svojega nastanka je bil priča mnogim spremembam in premikom, do katerih je prišlo v zadnjega pol stoletja. Spremljal je oblikovanje od njegovega rojstva na stičišču industrializacije in modernizma do razvoja v disciplino, ki prežema vse plasti človekovega življenja in delovanja. Danes je BIO zasnovan kot dolgotrajen proces sodelovanja, v katerem skupine oblikovalcev in ustvarjalcev iz drugih disciplin razvijajo alternative obstoječim sistemom. 

BIO 25, Daleč, tako blizu, se osredotoča na glavni potencial Slovenije: njeno krajino. Mednarodne skupine oblikovalcev so se v letu 2017 odpravile v gozdove, v kraško podzemlje, v rudarske revirje, na panonske ravnice, na obalo in v slovenske Alpe. Projekti, zasnovani in predstavljeni na BIO, poskušajo prepoznati možnosti v krajih, ki so le korak od prestolnice, a so zunaj žarišč aktualnih razprav o prihodnosti. Najzanimivejši del bienala oziroma ključna vsebina razstave, ki sicer stoji v MAO, je torej na ogled v sedmih krajih: Grosuplju, Kočevju, Kobaridu, Lendavi, Trbovljah, Piranu in Ljubljani. (vir: https://bio.si/sl/o-bio/)

Postavitev lončene peči pri Rožnem studencu v kočevskih gozdovih. (Foto: ZGS)
« Nazaj