Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Aktivnosti Zavoda za gozdove Slovenije ob obisku Vlade RS na Koroškem

V četrtek, 7. 10. 2020, je pod naslovom »Izzivi in priložnosti v regiji« potekal obisk Vlade Republike Slovenije na Koroškem. Gozdarski del obiska je potekal v organizaciji Območne enote Slovenj Gradec Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Obiska so se s strani vlade udeležili predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) RS: državni sekretar Damjan Stanonik, direktor direktorata za gozdarstva mag. Robert Režonja in član kabineta ministrice in pomočnik direktorja ZGS za strokovne zadeve dr. Aleš Poljanec.

Obisk se je začel v prostorih ZGS OE Slovenj Gradec z razgovorom predstavnikov Vlade RS s predstavniki lastnikov gozdov in Zavoda za gozdove Slovenije. Srečanje je vodil Branko Gradišnik, vodja ZGS OE Slovenj Gradec, ki je predstavil območno enoto in aktualne izzive gospodarjenja z gozdom na območju, uvodoma pa je udeležence pozdravil tudi mag. Janez Logar, vršilec dolžnosti direktorja ZGS. Predstavniki Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline so predstavili svoje projekte, med katerimi so posebej izpostavili izobraževanja, ki jih izvajajo za lastnike gozdov, in primer dobre prakse licitacije vrednejših sortimentov lesa, ki so jih do danes izvedli že 14. Licitacija je primer dobre prakse in izjemne rasti, saj je bilo na 1. licitaciji prodanih 618 m3 gozdnih lesnih sortimentov, na zadnji pa skoraj 7.000 m3. Izpostavili so tudi problematiko zagotavljanja primernega zemljišča za izvedo licitacije, ki do danes še ni rešena.

Sledila je predstavitev projektnih aktivnosti Območne enote Zavoda za gozdove Slovenije na območju Pohorja. Branko Gradišnik je predstavil začetke projektnega delovanja, ki segajo v leto 1995, ko so bile pripravljene strokovne podlage za ohranjanje krajine planj na grebenu Pohorja. Ljudmila Medved je predstavila projekt SUPORT - trajnostno upravljanje Pohorja, pri katerem je bila Območna enota ZGS Slovenj Gradec vodilni partner. V okviru projektnih aktivnosti so bili izvedeni številni ukrepi za ohranitev in izboljšanje stanja redkih in ogroženih živalskih vrst in habitatnih tipov. Pomembni koraki so se zgodili tudi na področju vključevanja javnosti in spremljanja in nadzora nad obiskom gozdov na Pohorju. Davorin Rogina je predstavil projekt Pohorka-Vizija Pohorje 2030, ki pomeni vsebinsko nadaljevanje projekta SUPORT. Projekt s proračunom 2,18 milijona € združuje strokovne institucije, regionalne agencije in lokalne skupnosti z namenom izboljšati stanje varovanih ciljnih vrst in habitatnih tipov območju Natura 2000 – Pohorje. Poleg varovanja in obnavljanja biotske raznovrstnosti pomembne vsebine projekta predstavljajo tudi interpretacija enkratne naravne dediščine Pohorja, usmerjanje turističnih aktivnosti in vzpostavitev naravovarstvenega nadzora.

Sledil je obisk na kmetiji enega izmed najbolj skrbnih lastnikov gozda za leto 2019, Hermana Hrustela, ki z družino gospodari na 37 ha velikem gozdnem celku na pobočju Kozjaka. Gozd na kmetiji jim je v preteklosti omogočil, da so obnovili domačo hišo, hlev in dodatno zgradili objekt za dopolnilno dejavnost na kmetiji. Poleg gospodarjenja z gozdom se ukvarja tudi z lesarstvom – razrezom hlodovine, sušenjem lesa in izdelovanjem opažnega lesa. Kot je poudaril župan Občine Mislinja, Bojan Borovnik, je lastnik kmetije po svoji pripravljenosti pomagati znan med sovaščani v širši okolici.

Damjan Stanonik je med obiskom izpostavil velik uspeh predstavitev razpisov Programa razvoja podeželja s področja gozdarstva, ki jih je MKGP izvajalo po celi Sloveniji, ki so jim sledile številne prijave na razpise. Poudaril je tudi pomen gorskih kmetij in zagotavljanja primerne podpore za njihovo preživetje in razvoj. Napovedal je nove rešitve s področja turizma v gozdnem prostoru, ki vključujejo nove možnosti črpanja evropskih sredstev za lastnike gozdov. Izpostavil je pomen krepitve gozdnega nadzora na območju in predstavil načrte MKGP na tem področju.

Terenski del ogleda je potekal v okolici Dravograda, na območju krajevne enote Dravograd – Prevalje ZGS. Gozdovi v Koroški regiji so bili v preteklih letih močno poškodovani zaradi naravnih ujm in posledično prenamnožitev smrekovih podlubnikov. Lokalne razmere je predstavil vodja krajevne enote Vladimir Petrič, ki je med drugim povedal, da je bilo v gozdnogospodarski enoti Dravograd od skupno 6.100 ha površine poškodovanih kar 1.720 ha gozdov. Močno poškodovana je bila skoraj polovica državnih gozdov. Državni sekretar z ekipo si je pod strokovnim vodstvom ZGS ogledal objekt uspešno izvedene sanacije (obnove gozdov s saditvijo sadik gozdnih drevesnih vrst), na površini, kjer je bil gozd uničen zaradi gradacije smrekovega lubadarja. Predstavljen je bil tudi uspeh aktivnosti na območju, ki so bile financirane v okviru sredstev Programa razvoja podeželja 2014-2020. Ob koncu se je državni sekretar udeležencem obiska zahvalil za dobro sodelovanje, saj v prihodnjem tednu z ministrico zapuščata dosedanji resor. Obisk Vlade RS na Koroškem se je zaključil z javno tribuno v Športni dvorani Mežica.

Več informacij: Predstavitvena brošura obiska

 

« Nazaj