Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

21. marec - Mednarodni dan gozdov 2019: "Učimo se z gozdom - gozd je modrost!"

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2012 razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov, dan promocije gozdov in ozaveščanja o pomenu in nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov. Letošnja tema mednarodnega dneva gozdov se dotika učenja, izobraževanja ter gozdov in njihove neločljive povezanosti, v Sloveniji pa Mednarodni dan gozdov poteka pod sloganom: "Učimo se z gozdom - gozd je modrost!"

Spoznavanje in razumevanje gozdov v zgodnjem otroštvu je ključnega pomena za ohranjanje narave in naravnih virov za prihodnje generacije. Gozdovi nam nudijo in dolgoročno ohranjajo čist zrak, tla in vodo ter igrajo ključno vlogo pri reševanju največjih izzivov, s katerimi se soočamo. V mestih živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, do leta 2050 pa se bo po predvidevanjih ta delež povišal na 70 odstotkov. Otroci in odrasli smo vse manj povezani z naravo in vedno manj razumemo vlogo in pomen gozdov ter sonaravnega gospodarjenja z njimi za zdravo in trajnostno družbo, zato je ključnega pomena, da gozdove in njihove vloge spoznamo in se z njimi zbližamo že v zgodnjem otroštvu.

Ključna sporočila Organizacije Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano ob Mednarodnem dnevu gozdov 2019

Osrednji dogodek ob Mednarodnem dnevu gozdov 2019 bo potekal 21. marca v Mestnem gozdu Celje, kjer se bomo srečali šolarji, predstavniki medijev in strokovnjaki s področja učenja in izobraževanja v gozdu. Druženje bomo začeli z vodenim sprehodom po Mestnem gozdu Celje, nato pa bomo obiskali leseni amfiteater in drevesno hišo, kjer bo potekal pogovor na temo: »Učimo se z gozdovi – Gozd je modrost!«. Po pogovoru bosta sledila pogostitev v drevesni hiši in praktični prikaz slovenskega gospodarjenja z gozdom. Hkrati z ostalimi aktivnostmi bodo v gozdu potekale aktivnosti gozdne pedagogike za učence osnovnih šol.

Informacije in prijava: Osrednji dogodek ob Mednarodnem dnevu gozdov 2019 | Spletna stran Mednarodnega dneva gozdov 2019

 

 

« Nazaj