Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

11. junij - Mednarodni dan risov 2020

11. junija obeležujemo mednarodni dan risov, v okviru katerega bodo potekali različni javni dogodki in spletna predvajanja filmov v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Avstriji in na Češkem. Pobuda za praznovanje dneva posvečenega največji evropski divji mački je prišla leta 2018 s strani mednarodnega projekta 3Lynx.

Projekt LIFE Lynx bo letošnje praznovanje obeležil s premiero kratkega dokumentarnega filma: "Zgodbe lovcev – Lovca na žive rise". V filmu boste spoznali slovaškega lovca Štefana Zatrocha in češkega zoologa in slikarja Ludvika Kunca. Oba sta bila tesna sodelavca, in sta več kot 20 let pomagala reševati rise v Evropi pred izumrtjem. S projektom LIFE Lynx in podobnimi projekti nadaljujejo njihovo delo in rešujemo največjo evropsko divjo mačko pred izumrtjem.

Praznovanju se že drugo leto pridružuje tudi ZOO Ljubljana, saj je izobraževanje obiskovalcev njihova zelo pomembna naloga. Na dogodivščinah ozaveščajo obiskovalce o problematiki risov v Sloveniji in tako širijo zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih. Za obiskovalce pripravljajo tudi delavnice, povezane z risom. V soboto in nedeljo, 13. in 14. junija vas vabijo, da se med 10.0 in 13.00 ter 14.00 in 17.00 spoznate z največjo slovensko divjo mačko. Rise boste v ogradi opazovali in ugotavljali kako so prilagojeni na naravno okolje, kje živijo, kako lovijo, s čim se prehranjujejo ter zakaj so v Sloveniji ponovno na robu izumrtja.

Povezavi:

« Nazaj